На инаугурацията ѝ гръцката посланичка в Скопие - София Филипизу,

...
На инаугурацията ѝ гръцката посланичка в Скопие - София Филипизу,
Коментари Харесай

Съседски скандал: Гърция бойкотира клетвата на Силяновска, послан...

На инаугурацията ѝ гръцката посланичка в Скопие - София Филипизу, напусна демостративно, тъй като при полагането на клетвата си президентката говореше единствено за “Македония ”, а не “Северна Македония ”. Силяновска не се съобрази с текста, прочетен от ръководителя на Народното събрание Йован Митрески и вместо да повтори " Северна Македония ", тя сподели единствено " Македония ":

" Декларирам, че ще извършвам съзнателно и отговорно функционалността президент на Македония, като уважавам конституцията и законите ", сподели тя.

Веднага гръцката информациянно организация АНА-ΜΠА напомни, че Силяновска предизборно - и съответно на 1 май 2024 година - съобщи, че няма да употребява формалното име на страната:

„ Когато споделям, че няма да употребявам термина „ Северна “, нямам поради, че ще го махна от табелите пред постройките, в които се обитават институции или от табелите на интернационалните конференции или двустранни срещи, и така нататък Далеч съм от такива неща. Говоря персонално за себе си. Правото на самоопределяне е персонално право и никой няма право да ти подрежда да използваш нещо, което мозъкът и сърцето ти не одобряват. Ще го почитам, само че няма да употребявам термина " Северна ". Ще употребявам " Македония " и в никакъв случай няма да сътворявам комплициране, тъй като не би трябвало да различавам с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато приказвам, ще употребявам термините Македония, македонски, македонец. “

След клетвата Силяновска, която стана шестият президент на районен съд Македония и първата жена на този пост, произнесе и тирада.

Очаква се първият ѝ декрет да бъде за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Проф. Гордана Силяновска-Давкова през годините се е посочила като съперник на Преспанското съглашение сред Македония и Гърция, с което беше решен разногласието за името на Република Македония, а по-късно Атина поддържа Скопие за НАТО и Европейски Съюз.

Силяновска е също по този начин срещу и Договора за другарство с България от 2017 година Тя се разгласи против закона за разширение използването на албанския език през 2018 година В рамките на тазгодишната предизборна акция твърдо следваше антибългарската политическа линия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР