Откакто инвазията на Русия в Украйна предизвика вълна от западни

...
Откакто инвазията на Русия в Украйна предизвика вълна от западни
Коментари Харесай

Турция: Безопасно място за престой на руснаците?

Откакто нашествието на Русия в Украйна провокира вълна от западни наказания против Москва, най-малко един олигарх и хиляди други руснаци дойдоха в Турция, считана за безвредно място за престой, вложение и държане на активи, макар участието си в НАТО, съобщи Агенция " Ройтерс ".

Действието като безвредно леговище, покачва опасности за турското държавно управление, банки и бизнес, които могат да бъдат изправени пред сложни решения и санкции, в случай че Съединените щати и Европейски Съюз засилят натиска върху Москва с още по-широки наказания.

ЗАЩО ТУРЦИЯ Е ПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА РУСНАЦИТЕ?

Турция съобщи, че решението на съветския президент, Владимир Путин, да нахлуе в Украйна е недопустимо. Тя не се опълчва на глобите, само че и не ги ползва.

Турската стопанска система, която към този момент е наранена от валутна рецесия и растяща инфлация, разчита в огромна степен на съветския нефт, газ, търговия и туризъм.

Съобщава се, че към 14 000 руснаци са пристигнали в Турция от началото на войната на 24 февруари, като доста от тях са носели пачки пари заради блокиране на кредитните им карти в Съединени американски щати и провокации при осъществяването на главно банкиране. Брокерите споделят, че доста от тях употребяват пари в брой и конвертирани криптовалути, с цел да купуват парцели като сигурна инвестиция.

Роман Абрамович, един от няколкото съветски олигарси, включени в черния лист на Запада, също посети Турция и две от неговите суперяхти на обща стойност 1,2 милиарда $ акостираха в турските курорти предходната седмица.

Турският външен министър, Мевлют Чавушоглу, сподели в събота, че съветските олигарси и жители са " несъмнено " добре пристигнали и могат да вършат бизнес в Турция съгласно интернационалното право.

МОЖЕ ЛИ СИГУРНОСТТА ДА ПРОДЪЛЖИ?

Западните държавни управления към този момент заграбиха активите на някои олигарси, замразиха съветските запаси и я изместиха от банковата система SWIFT и биха могли да притиснат Анкара да затегне ситуацията по отношение на Москва. Анализатори споделят, че биха могли да наложат вторични наказания на тези, които вършат бизнес с главната цел - Русия.

„ Ако филантропичната покруса продължи и Путин няма желание да отстъпва, мисля, че вторичните наказания са неизбежни “, сподели Хакан Акбас, създател на основаната в Истанбул „ Strategic Advisory Services “, която се занимава със наказания.

„ Западът ще обърне повече внимание на всички евентуални страни с малка врата, с цел да не се трансфорат в безвредно леговище “, сподели той. " Ръцете на Анкара ще бъдат вързани... и тя неизбежно ще би трябвало да заеме по-твърда позиция против Русия. "

Това може да провокира студ в турските банки и компании, работещи с съветски клиенти.

Но поради напъните на Турция да посредничи сред Москва и Киев, тя може да избегне кръстосания огън на глобите. Поредният кръг от мирни договаряния би трябвало да се организира в Истанбул тази седмица.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР