Дебютантът на европейски първенства Грузия се класира за фазата на

...
Дебютантът на европейски първенства Грузия се класира за фазата на
Коментари Харесай

Дебютантът Грузия отива на осминафинали след победа над Португалия с 2:0

Дебютантът на европейски шампионати Грузия се класира за етапа на директните елиминации след победа с 2:0 против първенеца за 2016 година Португалия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Точни за селекцията на Вили Саньол бяха нападателите Хвича Кварацхелия и Жорж Микутадзе през двете полувремена, като вторият поведе и в класирането при голмайсторите с три попадения.

С триумфа си в Гелзенкирхен Грузия събра 4 точки и приключи на трето място в крайното класиране в група " F ", като в осминафиналите ще играе с Испания. Освен това за черноморската страна успеха бе първа на огромен футболен конгрес в историята.

Португалия, за която днешният мач бе без значение за класирането, завършва на първа позиция с 6 точки и във етапа на директните елиминации ще се изправи против Словения.

Мачът на " Арена АуфШалке " започа с гол от съблекалнята, защото Грузия съумя да поведе още с първата си офанзива. Във втората минута португалците изгубиха топката в противниковата половина. Жорж Микутадзе я пое, напредна и подаде към непокрития Хвича Кварацхелия и за нападателят на Наполи не бе проблем да вкара очи в очи с Диого Коща.

След позволения ранен гол Португалия притисна противника си, само че чистите обстановки за гол пред Гиорги Мамардашвили дълго време липсваха. Първата по-опасна обстановка за вратаря на испанския Валенсия пристигна чак в 17-ата минута, когато мазета в корнер удар на Кристиано Роналдо. Капитанът на Португалия стреля със 130 км/ч от фаул, само че изстрелът му бе в обсега на вратаря и Мамардашвили избави.

В 28-мата минута Франсиско Консейсао бе покрай изравняването, само че изстрелът му не откри очертанията на вратата. В същото време Кристиано Роналдо имаше изцяло основателни искания за дузпа, защото дълго време бе държан за фланелката от грузинския защитник Лука Лочошвили, само че основният арбитър от Швейцария Сандро Шерер освен не отсъди 11-метров углавен удар, само че и подвигна картон на Роналдо поради имитация.

Малко по-късно Грузия бе доста покрай втори гол, само че рисково центриране на Кварацхелия от фаул мина на сантиметри около двама негови съотборници.

До края на полувремето играта продължи да се води пред вратата на Грузия, само че Португалия не съумя да изравни.

Минута след старта на втората част удар на Кристиано Роналдо бе блокиран от бранител в корнер.

Грузия отговори с рисков изстрел от границата на наказателното поле на Кварацхелия, който обаче попадна в ръцете на Диого Коща.

В 55-ата минута грузинците получиха право да изпълнят дузпа. Антонио Силва препъна в личното си наказателно поле Лука Лочошвили, който единствено това и чакаше, с цел да падне на земята. Главният арбитър Шерер остави играта да продължи в действително време, само че след сигнал от сътрудниците му, отговарящи за системата за видеоповторения (ВАР), премисли решението си и даде дузпа. Зад топката застана Жорж Микутадзе, който бе прецизен за 2:0, а с това записа и третия си гол от началото на Евро 2024, с което поведе еднолично в класирането при голмайсторите.

Малко по-късно старши треньорът на Португалия Роберто Мартинес реши да извади от игра Кристиано Роналдо и на негово място влезе Гонсало Рамош. Това обаче не внесе нужната прохлада в представянето на " мореплавателите ", които до края на мача стигнаха до голови положения, само че по този начин и не съумяха да преодолеят брилянтния Гиорги Мамардашвили.

Грузия одобри с наслада играта в своята половина, а ударите на Нелсон Семедо, Франсиско Консейсао и Диого Далот по този начин и не откриха мрежата.

Резултати от Група " F " на Европейското състезание по футбол, трети кръг:

Грузия - Португалия - 2:0 (1:0)
1:0 Хвича Кварацхелия 2, 2:0 Жорж Микутадзе 57-дузпа

Чехия - Турция - 1:2 (0:0)
голмайстори: 0:1 Хакан Чалханоглу 51, 1:1 Томаш Соучек 66, 1:2 Дженк Тосун 90+4
червени картони: Антонин Барак (Чехия) 20, Томаш Хори (Чехи) 90+8

извънредно класиране:

 

1. Португалия  3  2  0  1  5:3  6 точки - осминафинал
2. Турция          3  2  0  1  5:5  6 - осминафинал
3. Грузия           3  1  1  1  4:4  4 - осминафинал
4. Чехия            3  0  1  2  3:5  1 - отпада

срещи от първия кръг:
Португалия - Чехия - 2:1
Турция - Грузия - 3:1

срещи от втория кръг:
Грузия - Чехия - 1:1
Турция - Португалия - 0:3
Грузия - Чехия - 1:1
Турция - Португалия - 0:3

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР