Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа за срок

...
Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа за срок
Коментари Харесай

Портретът на стената на хакера Емил Кюлев смая разследващите

Софийската градска прокуратура притегли като обвинен и задържа за период до 72 часа Теодор Илиев, на 21 година, по отношение на многократни непозволени дейности (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до осведомителни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, прекопирване и потребление на съответните данни от осведомителните масиви и други Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е реализиран в интервала от март 2020 година до януари 2024 година, съобщи Българска национална телевизия.

От малкия екран пуснаха и фотография на хакера. На стената му има портрет на Владимир Путин



На 28.06.2024 година по досъдебно произвеждане, водено под надзора на СГП, следователи от отдел " Киберпрестъпления " на Националната следствена работа, взаимно със чиновници на ГДБОП, са подхванали дейности по следствието – претърсвания и изземвания, при които са тествани над 20 адреса на територията на страната. В хода на интервенция е открит и арестуван – Теодор Илиев, представящ се в онлайн пространството с псевдонима " Емил Кюлев ". В хода на интервенцията е конфискувана компютърна техника, в това число и личен преносим компютър, който арестуваният се е опитал да унищожи.

Спрямо него са повдигнати обвинявания по член 319а, алинея 1; 319б, алинея 2, както и по член 216, алинея 3 от Наказателния кодекс. Предстои възлагането на експертизи на конфискуваната техника. Извършени са разпити на очевидци. Действията по следствие на незаконната активност на не престават. От СГП ще изискат от Софийския градски съд налагането на мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Още през 2020 година, тогава малолетен, той стартира да изпраща имейли до медии, в които обясняваше и оферираше да продава данни от Министерство на вътрешните работи, съдилища, прокуратурата, Народното събрание, медии и частни компании.

Теодор Илиев се укриваше в Сърбия. Твърдеше, че е непосредствен с Алексей Петров, само че малко преди убийството, атакува Петров с обиди. През юли предходната година източи данните на над 2 милиона и 200 хиляди души от застрахователна компания, която се счита за следена от Алексей Петров.

Според  източници на Българска национална телевизия, по време на ареста Илиев се е държал безочливо и обяснявал какъв брой харесва Путин и Русия. Има свидетелски показания, че той се познава и с хазартния необут Васил Божков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР