Отечественият военно-промишлен комплекс ще създаде мащабно производство на различни видове

...
Отечественият военно-промишлен комплекс ще създаде мащабно производство на различни видове
Коментари Харесай

Как подготвят операторите на бойни безпилотни апарати в Русия

Отечественият военно-промишлен комплекс ще сътвори огромно произвеждане на разнообразни типове БПЛА, заяви Съветът за сигурност на Русия. В същото време Министерството на защитата разгласи особената значимост на всеобщото образование на оператори на бойни дронове. Къде и по какъв начин може да се научи тази специалност, какви са условията към притежателите ѝ и за какво операторите на БПЛА са толкоз значими за армията?

Използването на дронове в зоната на спецоперацията в Украйна е незабавна нужда. Те са потвърдили своята успеваемост, тъй че Русия ще би трябвало да сътвори огромно произвеждане на разнообразни типове БПЛА. Това изказване направи в петък заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, посещавайки предприятието за произвеждане на БПЛА " Орлан ". Според негов „ Специалния софтуерен център “ в Санкт Петербург е минала контролна инспекция на доставката на този модел в границите на държавната отбранителна поръчка – с присъединяване на федерални ведомства, в това число правоохранителните.

В края на септември Министерството на защитата призна, че доста домашни БПЛА не дават отговор на условията на ведомството. Заслужава да се означи, че в този момент отделът подписа контракт за доставка на “Орлан-10 ” и “Орлан-30 ”, с “Кронщад ” отделът подписа съглашение за произвеждане и доставка на различен модел - безпилотния аероплан “Иноходец ”, а с “Еникс ” - контракт за БПЛА " Елерон-3 ".

Също неотдавна силите за сигурност в Донбас дадоха обещание да провеждат лично произвеждане на квадрокоптери, сподели командирът на групата за образование на оператори на БПЛА на 9-ти полк на Народната милиция на ДНР с позивна “Тарик ”. „ Врагът има голям брой квадрокоптери и те, като нашите, са китайски... Но към този момент срещаме доста домашно създадени артикули - оня ден свалихмезанаятчийско устройство, само че на положително качество. Сега се опитваме да създадем такова произвеждане и у нас. Има вероятности да изпреварим врага в това отношение “, сподели той.

Освен това в полка стартира образование по военната компетентност „ оператор на безпилотен летателен уред “. „ Гражданските полети с дронове са доста разнообразни от полетите на фронтовата линия – отбора и обстрели, по този начин и оръжия против дроновете. Всички тези точки би трябвало да се вземат поради, както и маскировката “, изясни “Тарик ”.

Друг пълководец с позивна “Беларус ”, който управлява подразделението на БПЛА на 100-та гвардейска обособена мотострелкова бригада на НМ ДНР, описа за характерностите на борбите с потребление на “квадрокоптери ” предишния уикенд.

Според него армията на републиката до момента е употребила не военни дронове, а елементарни „ закупени “ дронове, както и реставрирани трофейни дронове. Противно на общоприетото разбиране, той счита за най-хубавите не китайски модели, като известния DJI, а съветския “Суперкам-SX350 ”. „ Това е дрон, употребен от Министерството на изключителните обстановки. Той се появи даже по-добре от военните. Тозитип, този пример лети два пъти по-дълго, ръководството е чудесно, камерата е отлична, няма с какво даже да се съпоставя ”, акцентира командирът.

Квадрокоптерите, както и боеприпасите, по този начин или другояче постоянно се употребяват на фронта, прибавя “Беларус ”. „ Врагът също не спи. Изгубих един тук преди две седмици. Не съумях да набера височина. Трябваше да кацне. Намериха уред по сателитна връзка, заглушиха я. И хеликоптерът потегли встрани, блъсна се в бетонна постройка и просто се разруши на части. Беше при луганското село Нирково “, спомня си боецът. Друг път той изгубил уред по време на една от борбите покрай границите на ЛНР.

„ По моята изходна позиция стартира да стреля танк. Трябваше да се прикрия, да изпълзя. Връзката е прекратена и хеликоптерът се приземи наред - някъде в тила на врага. Случва се. Няма какво да правил ”, добавя той.

В същото време “Беларус ” се оплака, че му е мъчно да търси " сътрудниците " си от другата страна - " коптерите " на Въоръжените сили на Украйна: " За страдание, ние нямаме устройство, което пресмята точка за политане на украинските БПЛА, а съперникът постоянно има такива устройства - такива базови станции, портативни. В някои „ по-богати “ наши дивизии може би също има, само че тук страдаме доста ”, добавя той.

Единственият метод, сподели той, е да се опитате да забележите в каква посока е отлетял украинският квадрокоптер и теоретично да си визиите къде в тази зона е по-удобно да стоите с дистанционното управление. „ Може да се реши: тук не бих застанал, само че тук е допустимо. И ние започваме да обработваме тази точка с касетъчни муниции “, изяснява командирът.

Междувременно, на фона на частичната готовност, съветското командване обръща изключително внимание на образованието на оператори на безпилотни самолети. Това заяви предния ден заместник-министърът на защитата Юнус-Бек Евкуров, проверявайки подготовката на мобилизираните на полигоните на Централния окръг. „ Безпилотните летателни апарати играят значима роля в решаването на бойните задания на специфична военна интервенция, което придава специфичен статут на образованието на операторите на БПЛА “, сподели той.

Що се отнася до държавното образование, операторите на БПЛА се образоват въз основата на Рязанското висше въздушно-десантно командно учебно заведение. Кадетите учат пет години и след завършването им наложително получават офицерски пагони. Освен това сходно образование на кадети се провежда във Воронежката военновъздушна академия “Жуковски ”.

„ Студентите във Факултета по безпилотна авиация са ерудирани кадети със солидни знания в региона на геоматиката, радиоелектрониката, отдалеченото наблюдаване на Земята, работата на въздушни роботизирани системи и цифровата обработка на информация “, се споделя в уеб страницата на академията. Операторите на БПЛА също се образоват в Руския университет за специфични сили, ситуиран в Чечня, и редица цивилни университети в страната.

Частни организации провеждат и подобаващ експресен курс за мобилизирани или резервисти.

„ Няма специфични условия към операторите: в случай че човек може да употребява смарт телефон, тогава може да бъде теоретичен да ръководи дрон в бойни условия. Всъщност дронът лети самичък, главното е да не му се пречи. Обучаваме всички - от редови войници до експерти.

Какво е устройство за ръководство на дрон? Това е дистанционно управление с две ръчки, към които е прикован смарт телефон “, изяснява Александър Любимов, началник на Центъра за съгласуваност на помощта в Новоросия. „ Само за два дни човек може да бъде теоретичен единствено да подвига БПЛА във въздуха, след няколко дни той ще се научи да извършва бойни задачи. Преподаваме в дребни групи “, сподели той.Събеседникът също по този начин добави, че в цивилните университети не се преподава съответно бойно потребление на БПЛА. „ Ние привличаме хора, които в този момент употребяват дронове непосредствено на фронта “, изясни той.

„ Стандартният интервал на образование за операторите на безпилотни системи от лек аероплан, работещи на къси и междинни дистанции, може да бъде от порядъка на няколко месеца. За по-тежките БПЛА, основани на летища, интервалът може да бъде два пъти по-дълъг. И противоположното - многороторните мини-дронове - тези, които се побират в раница - могат да бъдат овладени за няколко седмици ”, изяснява Денис Федутинов, основен редактор на изданието “Безпилотна авиация ”.

Що се отнася до мобилизираните, посочи той, към момента не може да се приказва за открити стандарти за образование. „ Тези периоди не са доктрина, също и тъй като някои нюанси на потреблението на дронове могат да повлияят на самото време за образование. Например, в случай че се употребява характерно съоръжение, което надвишава общоприетия набор. И най-после, изискванията на специфичната интервенция могат да поправят и условията за образование “, уточни той.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР