Отчаяните ситуации изискват отчаяни мерки, тази максима е добре известна

...
Отчаяните ситуации изискват отчаяни мерки, тази максима е добре известна
Коментари Харесай

Заразиха дете със СПИН, за да пребори рака

Отчаяните обстановки изискват обезверени ограничения, тази максима е добре известна на всички, на които им се е налагало със зъби и нокти да се борят за оцеляването. Но когато тези обезверени ограничения би трябвало да се приложат във връзка с дете, такова решение е извънредно мъчно и отговорно.

Пред подобен избор са се оказали и родителите на 6-годишната Емили Уайтхед, която от години се бори с тежка форма на левкимия. Малката Ейми е била крепко и радостно дете, до момента в който внезапно на 4-годишна възраст не почнало до губи силите си. Диагнозата била съкрушителна – тежка форма на остра лимфобластна левкимия.

Въпреки храбростта си Ейми губела борбата си с подлата болест. Лекарите се оказали безсилни да вкарат детето в ремисия за задоволително дълго време, с цел да съумеят да му трансплантират костен мозък. В началото на предходната година станало ясно, че детето се предава пред заболяването.

Тогава родителите на Ейми – Кари и Том Уайтхед, се решили на по-радикална терапия. Докторите предложили на фамилията да включат Ейми в пробно лекуване, което до този миг било прилагано единствено на възрастни.

 Висока температура

Лекарите обяснили на Том и Кари, че ще заразят болната Ейми с неактивна форма на СПИН, който ще помогне за препрограмирането на нейните Т-клетки (специфични лимфоцитни кафези, които дават отговор унищожаването на вирусоно инфектираните или ракови клетки). По този метод имунитетът на Еми ще бъде „ рестартиран ” и детето ще влезе в ремисия, което ще разреши да му се трансплантира костен мозък.

Лечението е било прилагано и в няколко други случаи, само че на възрастни пациенти и използването му на дете би било съпроводено с много опасности. Семейството на детето е имало единствено към 48 часа, с цел да вземе съдбоносното решение.

Лекуващия екип към този момент бил обяснил на родителите, че на Ейми и остават към 48 часа, след което органите ѝ ще стартират за отхвърлят един след различен.

И по този начин на 17 април 2013 година шестгодишната Ейми Уайтхед публично станала първото дете, което било инфектирано със СПИН, с цел да се излекува от левкимия.

 ДНК

Лечението дало незабавни резултати, само че не тъкмо такива, каквито лекарите очаквали. Ейми реагирала прекомерно мощно на лечението и развила признаци на тежко респираторно заболяване. Състоянието ѝ се влошило и скоро положението на дребната пациентка станало сериозно.

Момиченцето било признато в интензивното поделение на болничното заведение, а лекарите съобщили на родителите, че детето има късмет едно на хиляда да оживее през идващите 12 часа.

Тогава пристигнал и пробивът. Лидерът на пробния екип осъзнал, че организмът на Ейми прави свръхреакция към Т-клетките, вследствие на което се следи свръхсекреция на един избран тип протеин, сходно на пациентите, наранени от ревматоиден артрит.

Лекуващият екип дал на Ейми медикамент, който блокира въпросния протеин и скоро нейната температура спаднала до естествените равнища и дишането ѝ се подобрило. Състоянието на момиченцето се нормализирало единствено за няколко часа.

Няколко седмици по-късно положението на дребната Ейми се подобрило дотам, че към този момент било допустимо присаждането на костен мозък. В момента Ейми е крепко 7-годишно момиченце, което по нищо не се разграничава от връстниците си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР