Отбелязваме 200 години от рождението на големия български революционер Георги

...
Отбелязваме 200 години от рождението на големия български революционер Георги
Коментари Харесай

200 години от рождението на Георги Раковски

Отбелязваме 200 години от рождението на огромния български бунтовник Георги Стойков Раковски.

Специални събития ще има в редица български градове.

С церемониален обред пред паметника на Раковски ще бъдат поднесени венци и цветя в символ на респект и поклонение. Официално ще бъде открит и барелеф на видния възрожденец и бунтовник.

На обяд вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие две експозиции, отдадени на Раковски, в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ”. Столична община пък провежда гала пред бюст-паметника на Раковски на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина, в която ще взе участие Националната гвардейска част.

Раковски е роден през април 1821 година в Котел и е утвърден български пълководец и учредител на националноосвободителната битка на народа, за която цел основава три обособени проекта. Той посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава значителен принос за полагане на устоите на самостоятелната българска страна. Създадената преди 109 години Военна академия в София получава името „ Георги Стойков Раковски “ с регентски декрет от 5 март 1946 година Оттогава академията, като институция с народен и интернационален авторитет, с горделивост носи неговото име. Тя е най-старото висше военно учебно заведение в България и третото по реда на своето основаване висше учебно заведение в страната. Академията е главната просветителна институция в страната ни по въпросите на сигурността и защитата, гражданско-военните връзки, военното изкуство и оперативната съгласуемост със съюзническите армии от НАТО, както и средище за научни проучвания по въпросите на националната сигурност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР