Двадесет и една от общо 27 страни ще гласуват днес,

...
Двадесет и една от общо 27 страни ще гласуват днес,
Коментари Харесай

Европейските избори: 370 милиона избиратели в ЕС имат право на глас

Двадесет и една от общо 27 страни ще гласоподават през днешния ден, с цел да излъчат свои представители в Европейския парламент. Около 370 милиона гласоподаватели в Европейски Съюз имат право да гласоподават в дългия избирателен уикенд, с цел да дефинират новите 720 евродепутати.

Нидерландия стартира в четвъртък изборния маратон, последвана от Ирландия в петък и от Латвия, Малта и Словакия, които гласоподаваха през вчерашния ден. Подобно на Италия, Чехия гласоподава два дни - в петък и през вчерашния ден. В Италия гласуването стартира през вчерашния ден и ще продължи и през днешния ден. Тя е страната, която ще означи края на тазгодишните евроизбори, защото гласуването продължава до най-късно от всички страни членки - 23:00 часа локално време.

Европейският съюз постанова избори по пропорционална система, само че страните членки избират разновидностите. Съществуват три вида гласоподаване:

- Преференциален избор - в 19 страни, измежду които Италия, Полша, Нидерландия и скандинавските страни. В взаимозависимост от страната гласоподавателите могат да трансформират реда на претендентите в листата, за която гласоподават, да зачеркнат претенденти или да комбинират няколко изборни листи. В Кипър, да вземем за пример, могат да се дадат преференции за двама претенденти.

- Гласуване за закрепени листи - в 6 страни, измежду които Германия, Франция и Испания. Тук гласоподавателите не могат да трансформират нито реда, нито състава на листите.

- Особен е казусът в Малта и Ирландия. Избирателят не гласоподава за авансово формирана листа, а основава своя лична, класирайки претендентите съгласно желанията си.

Първата сесия на новоизбрания Екологичен потенциал е планувана за дните от 15 до 17 юли в Страсбург.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР