Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея.Епичните боеве се водят на

...
Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея.Епичните боеве се водят на
Коментари Харесай

Навършват се 145 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея.

Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 година сред войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Честванията се организират под патронажа на президента Румен Радев.

В тях ще взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще се изкачи на връх Шипка в събота.

Министърът на защитата Димитър Стоянов също ще уважи паметта на починалите за освобождението и националното обединяване на България, ще участва и заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков.

На историческия връх Шипка на тържествена гала от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на защитата ще открие фотодокументалната галерия „ Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски… “. За първи път на това място ще се организира и националната осведомителна акция „ Бъди боец “. На нея ще бъдат показани съществени военни формирования от типовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена настояща информация за интересуващите се от военна кариера.

От 20.00 ч същата вечер в храм-паметника „ Света Петка “ в местността „ Петрова равнища “ министър Димитър Стоянов ще участва на заупокойната молитва за починалите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената инспекция (заря) той ще одобри почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.

Армията слага още един акцент в съботния ден, а точно акцията „ Бъди боец ”.

На 20 август от 10:00 часа на огромния паркинг на връх Шипка всички посетители на тържествата ще могат да видят другите структури на Министерството на защитата и формирования на Българската войска. Събитието има за цел да „ извади ” Българската войска пред обществото, да ориентира младежите към военната специалност и да издигане престижа на въоръжените сили. Кампанията има упоритостта да сътвори позитивни настройки измежду обществеността в региони, в които няма обичайно военни формирования и структури на Министерството на защитата, поданството да се запознае със обществения статут на военнослужещия, както и с опциите за личностно и професионално развиване във Въоръжените сили на Република България. Ще бъде изработен неподвижен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и съоръжение на Сухопътните войски и специфичните сили, тактики и процедури, демонстрации. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР