От социалните медии до лекарските кабинети през 2023 г. лекарствата

...
От социалните медии до лекарските кабинети през 2023 г. лекарствата
Коментари Харесай

Лекарствата за отслабване: За кого и за какво са полезни?

От обществените медии до лекарските кабинети през 2023 година медикаментите за намаляване като Wegovy на Novo Nordisk се постановиха като нов метод за справяне с рекордните равнища на затлъстяване в Съединени американски щати.

През 2024 година обаче огромното търсене и високите цени на тези лекарства ще ги създадат недостъпни за доста пациенти, които биха могли да се възползват от тях, отбелязва Reuters.

Новите медикаменти са известни като GLP-1 агонисти, които имитират действието на хормон, който забавя храносмилането и оказва помощ на хората да се усещат сити за по-дълго време. По време на клиничните опити пациентите са изгубили от 15 до 20% от телесното си тегло. Близо 120 милиона възрастни американци биха могли да се възползват от лекуването, до момента в който Novo твърди, че целевият пазар е над 760 милиона души със затлъстяване в международен мащаб.

Изследователите са открили също, че медикаментите защищават от сърдечни и бъбречни болести, като към този миг ги тестват за Паркинсон и алкохолна взаимозависимост.

Въпреки това Novo Nordisk не може да създаде задоволително количество Wegovy, с цел да задоволи търсенето, и го продава единствено в няколко от най-богатите страни в света. Затова доста хора се обръщат към лекарството за диабет Ozempic, което съдържа същата дейна съставна част, помагаща за събаряне на килограми. Това пък води до дефицит на медикамента и нови здравно-застрахователни спънки за пациентите с диабет, които се нуждаят от него, показва Reuters.

Eli Lilly and Co неотдавна пусна на пазара Zepbound, различен GLP-1, за понижаване на тежестта. Конкурентите от фармацевтичната промишленост, в това число Pfizer и AstraZeneca също се пробват да навлязат на пазара, който се чака да доближи 100 милиарда $ в границите на десетилетие. Те тестват версии, които да са по-удобни и с по-малко странични резултати.

Защо това е значимо?

Когато медикаменти като Wegovy работят, те могат да трансформират живота на хората, чието тегло усилва рисковете за здравето им - от диабет до сърдечни и бъбречни болести. Много пациенти от години се борят със затлъстяването и откриват, че измененията в диетата и физическите извършения не са устойчиви сами по себе си, написа Reuters.

Въпреки това евентуалните разноски са изключително високи, като цените на Wegovy и Zepbound в Съединени американски щати са над 1000 $ на месец. Настоящите данни демонстрират, че пациентите би трябвало да продължат да ги употребяват дълготрайно, с цел да поддържат темпото на намаляване.

Частните здравни застрахователи намират способи да забавят или да откажат снабдяването на медикаментите. Някои лекари споделят, че им е по-трудно да обезпечат покритие за чернокожи и латиноамерикански пациенти, които разчитат на държавните здравни проекти и са изправени пред по-голям риск от диабет и други затруднения.

Какво следва през 2024 година?

Тези трендове повдигат съществени въпроси пред лекарите, които се пробват да схванат кои от техните пациенти се нуждаят най-вече от тези медикаменти и по какъв начин да им обезпечат достъп до тях.

Д-р Лорън Ебърли, помощник по сърдечносъдова медицина в Медицинското учебно заведение Perelman открива, че използването на GLP-1 медикаменти за диабет е по-ниска при чернокожи, азиатски и испански пациенти, ползващи частна здравна застраховка, в сравнение с при белите.

" Наистина сме загрижени за неравенствата, които това ще затвърди като директен резултат от недостъпността на тези медикаменти, изключително за маргинализираните групи ", споделя Ебърли.

Д-р Лорън Ошман, доцент в катедрата по фамилна медицина в Мичиганския университет чака, че през 2024 година доста пациенти ще се окажат в неспособност да си разрешат новите лекарства за намаляване. " Лекарите би трябвало да познават всички принадлежности за лекуване на затлъстяването - от интензивни съвещания до по-старите и по-евтини медикаменти, които водят до по-малък % загуба на тегло, само че въпреки всичко обезпечават изгода за здравето ", отбелязва Ошман.

Експертите споделят, че би трябвало да се намерения и за това кой не се нуждае от тези артикули. Според някои оценки до 40% от хората със затлъстяване може да нямат други съществени опасности за здравето.

" Медикаментите не би трябвало да се одобряват от хора, които в действителност нямат потребност от тях ", споделя доктор Сюзън Яновски, шеф на отдела за проучване на затлъстяването в Националния институт по диабет в Съединени американски щати. За тези, които се нуждаят от тях, са нужни проучвания за това по какъв начин да поддържат загубата на тегло в дълготраен проект и дали могат вероятно да понижат или да спрат използването на медикаментите.

" Ние не желаеме да повлияем единствено на тежестта им. Крайната ни цел е да повлияем на метода, по който се усещат, и вероятно на продължителността на живота им ", показва още Яновски.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР