От септември газовата връзка между България и Гърция ще заработи.

...
От септември газовата връзка между България и Гърция ще заработи.
Коментари Харесай

Кирил Петков опроверга Асен Василев за отрязването на Газпром

От септември газовата връзка сред България и Гърция ще проработи. Това съобщи след нейната ревизия министър председателят Кирил Петков, като се базира и на информация от гръцкия министър на енергетиката Костис Скрекас. По думите на Петков цената на азерския газ от това трасе ще е 1/3 от този, който страната купува сега. Това ще докара до по-ниски цени на парното през идната зима и по-ниска инфлация.

Интерконекторът " Комотини - Ст. Загора " е с построено трасе от 182 км тръби, като 31 км от тях са на гръцка територия. Всички тръби към този момент са положени, заяви Петков, ;итиран от " Дневник ".

По мотив връзката Петков разяснява, че " някой се е отказал непринудено ", а партии, които се обявяват като про- Европейски Съюз и НАТО не са създали нищо 12 години, явно визирайки ГЕРБ. Във връзка с обвиняванията против фрагменти на партията Петков уточни и по какъв начин " Турски поток ", който транзитира съветски газ, е издигнат за едвам 3 години.

От действието на връзката ще има и различен позитив за България, изясни Петков. Той ще даде преимущества в договарянията за нов контракт с " Газпром ", които въпреки всичко ще се проведат при избрани условия. Той изтича на 31 декември, а през вчерашния ден вицепремиерът Асен Василев уточни, че в ситуацията на война няма по какъв начин да се водят договаряния.

" Трябва да сме подготвени за всевъзможен сюжет, в това число подобен, в който нямаме газ от " Газпром ". Ако се оправят нещата, газът от " Газпром " ще е част от нашия микс. Различно е да преговаряш, когато имаш варианти. Ако няма газ от Русия, ние имаме три разновидността - този газопровод може да докара 3 милиарда кубически метра през Неа Месемврия връзката, настрана имаме през Турция. Няма да отрязваме " Газпром ", само че когато влизаме в тези договаряния е добре да знаем, че имаме повече една карта ", изясни Петков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР