Той изрази увереност, че ще може да използва петгодишния си

...
Той изрази увереност, че ще може да използва петгодишния си
Коментари Харесай

Президентът на Литва обяви победата си на президентските избори, съперничката му призна поражението си

Той изрази убеденост, че ще може да употребява петгодишния си опит на поста " вярно, на първо място за реализиране на задачите за благополучие на всички хора в Литва ".

Науседа е някогашен десноцентристки банкер, който се утвърди като проевропейски политик и ревнив бранител на Украйна по време на първия си мандат. Президентът на Литва управлява отбранителната и външната политика и взе участие в срещите на върха на Европейски Съюз и НАТО, само че би трябвало да се съветва с държавното управление и Народното събрание при назначението на висши чиновници, напомня Агенция Франс Прес, като отбелязва че Литва е страна член на НАТО и Европейски Съюз, с население от 2,8 милиона души, която се притеснява, че ще бъде идната цел на Русия, в случай че тя завоюва войната против Украйна. Науседа е гневен критик на Кремъл.

" Омразата, подклаждана от Русия, заплашва нашия международен ред. Тя заплашва всеки един от нас ", сподели той във връзка втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Критиците му обаче считат, че той е спечелил известност, като се е придържал към междинното състояние и е избягвал диспути по противоречиви политически въпроси. Той се придържа и към консервативни възгледи във връзка с правата на хомосексуалистите и в предишното се е изказвал срещу осиновяването на деца от еднополови двойки.

Роден през 1964 година в Клайпеда, пристанище на Балтийско море в тогавашната руска република Литва Науседа стартира да учиу стопанска система в университета във Вилнюс през 80-те години, по време, когато предметът е мощно повлиян от комунистическата идеология. След като Литва афишира независимостта си от Съюз на съветските социалистически републики през 1990 година, той напуща, с цел да продължи образованието си в университета в Манхайм, Германия, което съгласно него е оказало трайно въздействие върху възгледите му, добавя Българска телеграфна агенция.

През 2023 година локалните медии разкриват, че Науседа е членувал в Комунистическата партия сред 1988 и 1990 година Самият той разказва този епизод като " младежка неточност " и споделя, че се е включил към партията единствено с цел да продължи академичната си кариера, макар препоръките на майка си.

Икономически ляво насочен, Науседа е корав бранител на обществената страна и се разгласи за по-високи налози върху бизнеса, с цел да финансира неотдавнашното предложение на държавното управление да усили разноските за защита до 3% от Брутният вътрешен продукт. Той е корав покровител на Украйна, изключително след нахлуването на Москва в прилежащата страна през 2022 година Поддържа изключително близки връзки с полския президент Анджей Дуда, с който се срещна 35 пъти по време на петгодишния си мандат.

Сред политическите идоли на Науседа са английският министър председател от епохата на Втората международна война Уинстън Чърчил и починалият президент на Съединени американски щати Роналд Рейгън, прочут с твърдата си позиция по отношение на Съюз на съветските социалистически републики.

Науседа се гордее, че е физически деен и един път помолил телохранителите си да играят футбол с него. В едно изявление той призна също, че постоянно посещава заведения за дюнер.

Владее британски, немски и съветски език, обича да играе шах и да колекционира редки книги.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР