От понеделник на техническите прегледи ще получаваме екостикери какви вредни

...
От понеделник на техническите прегледи ще получаваме екостикери какви вредни
Коментари Харесай

Ново ограничение за хиляди собственици на коли от началото на 2022 година

От понеделник на техническите прегледи ще получаваме екостикери какви нездравословни излъчвания отделят колите ни. Какво значи това за притежателите на коли? Автомобилът на Тихол е от 1994 година Със заменен катализатор, само че попада в Еврокатегория 1. Така в дните със нечист въздух няма да влиза в центъра. „ Годината въобще не би трябвало да се гледа. Би трябвало да се гледа какво излиза от ауспуха “, споделя Тихол, представен от bTV.

Стикерите костват малко над три лв. и ще ги получават водачите на колите до три и половина тона - в пет екокатегории - според от газовете. „ След като премине обзор с апарат се сканира от компютър информацията от прегледа и се предава на стикера “, изяснява притежателят на сервиз Калин Балканлиев.

„ Тези стикери се лепят на челното стъкло, по средата, тъкмо зад огледалото “, добавя ръководителят на ИА " Автомобилна администрация " Бойко Рановски.

Забрани за влизане на транспортни средства в център на даден град могат да се постановат чак от 1 януари 2022 година А колите, които през днешния ден са минали годишен механически обзор, с цел да получат екостикер ще би трябвало още веднъж да отидат. „ Като ще бъдат замерени единствено газовете. Цената ще е половината на прегледа “, споделя Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти.

В София към този момент има камери, които могат да четат номерата на колите. Така след информация в министерството ще могат да схванат дали автомобилът може да влиза в центъра. Предвидени са и санкции. „ От 50 до 500 лв. за физически лица и от 500 до 1000 лв. за юридически лица “, споделя Зафир Зарков, зам.-предс. на Транспортната комисия в СОС.

Но Европейският център за транспортни политики има терзанията: „ Нормите при по-новите коли са извънредно повишени, а при по-старите – занижени “, споделя Диана Русинова. „ При по-старите коли, границите в действителност са разширени, тъй като те обратно във времето са произвеждали разнообразни типове коли, с разнообразни параметри на излъчвания. Но те по този начин и по този начин попадат в най-ниската екологична група “, разяснява Бойко Рановски.

По данни на Министерство на вътрешните работи близо 50 % от колите в страната ни са над 20-годишни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР