От петък ни чака сериозен обрат. На фона на топлото

...
От петък ни чака сериозен обрат. На фона на топлото
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Идва сериозен обрат на времето

От петък ни чака сериозен поврат. На фона на топлото време до момента, ще стане доста студено, в неделя ще бъде -10, -15 градуса. В половин България ни чака поредност от ледени дни, може би 5 следващи дни с доста ниски утринни температури. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев.

" Ненормално е да вали дъжд на 1800-2000 метра, където би трябвало да натрупа сняг. Топлият дъжд стопи и дребното сняг, което докара до наводненията. Това е най-опасно през зимата. Валежите са доста огромни през днешния ден и няма къде да попият, уточните води стигнаха своя най-много и избиха през почвата ", означи проф. Рачев.

" Най-критично с преваляванията ще бъде в Югоизточна България ", добави проф. Рачев.

" До този миг половин България има 2 пъти нормата за превалявания и през днешния ден ще продължава да вали ", уточни климатологът пред Bulgaria ON AIR. Той съобщи изрично, че при такива превалявания във Варненско и Бургаско заплаха от водна рецесия няма.

И акцентира, че зимата не се завръща, а идва.

" Това е новата нормалност - става по-топло, изключително в Северното кълбо. Дължината на тези интервали с доста студено време стават по-къси и по-нарядко освен на Балканите, само че и в целия свят ", добави климатологът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР