От най-ранна възраст той е пленен от киното. Голямо влияние

...
От най-ранна възраст той е пленен от киното. Голямо влияние
Коментари Харесай

Поклон. Отиде Си Легендата На Киното Бернардо Бертолучи

От най-ранна възраст той е покорен от киното. Голямо въздействие в кариерата му има другарството му с различен класик на италианското кино - Пиер Паоло Пазолини.

Бертолучи стартира да следва литература в университета " Ла Сапиенца " в Рим, само че изоставя образованието си, с цел да се посвети на киното. За първи път се изявява като асистент-режисьор на Пазолини във кино лентата " Безделник " (1961).

През годините той отличен с доста кинематографични награди. През 1987 печели " Оскар ", през 1988 - " Златен глобус ", през 1989 - BAFTA. Носител е ина " Златна мечка " от Берлин 1970 година, както и на " Златен лъв " от Венеция (1997, 2007). През 2011 година Бертолучи получи почетната премия на Филмовия фестивал в Кан, а през 2013 година той получи звезда на Холивудската разходка на славата.

През 2014 година на 14-ата среща на върха на лауреатите на Нобеловата премия за мир в Рим, Бернардо Бертолучи бе почетен с премията на върха на мира за своя принос в региона на правата на индивида.

Бернардо Бертолучи се е женил два пъти. Първата му брачна половинка е била актрисата Адриана Асти. След развода си с нея той се дами още веднъж през 1978 година за Клер Пеплоу, която е режисьор и сценарист.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР