От началото на 2021 г. наблюдението на работната сила във

...
От началото на 2021 г. наблюдението на работната сила във
Коментари Харесай

Основни резултати от наблюдението на работната сила през 2021 година

От началото на 2021 година наблюдението на работната мощ във всички страни - членки на Европейски Съюз, в това число и в България, се организира в сходство с условията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за основаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и семействата, учредена на самостоятелни данни, събрани посредством извадки, и обвързваните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в региона на статистиката на работната мощ. Тези регламенти постановат промени в методологията на наблюдението, свързани на първо място с дефинициите за претовареност и безработица, заради което резултатите от наблюдението на работната мощ за 2021 година не са изцяло съпоставими с тези за предходни интервали.

- През 2021 година стопански дейните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 3 155.3 хиляди, или 72.0% от популацията на същата възраст. В съпоставяне с 2020 година коефициентът на икономическа интензивност понижава с 0.1 процентни пункта.
- Общият брой на заетите лица e 3 076.5 хиляди, или 52.3% от популацията на 15 и повече навършени години. От всички заети 1 648.7 хиляди, или 53.6%, са мъже и 1 427.8 хиляди, или 46.4%, са дами.
- Заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са 2 986.7 хиляди. Коефициентът на претовареност за популацията в същата възрастова група е 68.1%, надлежно 72.0% за мъжете и 64.2% за дамите. В съпоставяне с 2020 година коефициентът се усилва с 0.5 процентни пункта.

Фиг. 1. Коефициенти на претовареност по възрастови групи и пол през 2021 година



- Коефициентът на претовареност за популацията на възраст 20 - 64 навършени години е 73.2%. При мъжете коефициентът на претовареност за тази възрастова група е 77.3%, а при дамите - 68.9%.

- Коефициентът на претовареност за възрастовата група 55 - 64 навършени години е 64.8% (69.9% за мъжете и 60.1% за жените).
- Безработните лица са 171.1 хиляди, от които 95.5 хиляди са мъже и 75.6 хиляди - дами.
- Коефициентът на безработица е 5.3%, надлежно 5.5% за мъжете и 5.0% за дамите. В съпоставяне с 2020 година понижава с 0.8 процентни пункта.

Фиг. 2. Коефициенти на безработица за възрастовата група 15 - 64 навършени години по степени на обучение и пол през 2021 година



- Коефициентът на безработица за възрастовата група 15 - 29 навършени години е 10.4%.
- Относителният дял на дълготрайно безработните лица от всички безработни е 49.5%, а коефициентът на продължителна безработица е 2.6% - надлежно 2.7% за мъжете и 2.4% за дамите.
- Икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 1 227.4 хиляди, от които 527.0 хиляди са мъже и 700.4 хиляди са дами. Коефициентът на икономическа неактивност (15 - 64 навършени години) е 28.0% - надлежно 23.8% за мъжете и 32.3% за дамите.
- Броят на обезкуражените лица на възраст 15 - 64 навършени години е 57.2 хиляди, или 4.7% от всички стопански неактивни лица в същата възрастова група.
- Относителният дял на рано напусналите обучение и образование от популацията на възраст 18 - 24 навършени години е 12.2%.
- Относителният дял на лицата с висше обучение от популацията на възраст 25 - 34 навършени години е 33.6%.
- Относителният дял на незаетите и неучастващи в обучение и образование от популацията на възраст 15 - 29 навършени години е 17.6%.

Методологични бележки

Наблюдението на работната мощ е извадково и се организира непрестанно, като обезпечава тримесечни и годишни данни за икономическата интензивност на популацията на 15 и повече навършени години. Изследването обгръща елементарните семейства в страната.
От началото на 2021 година, в осъществяване на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за основаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и семействата, учредена на самостоятелни данни, събрани посредством извадки, и произлизащи от него прилагащи регламенти на Европейската комисия в региона на статистиката на работната мощ, са направени промени в методологията на наблюдението на работната мощ, свързани на първо място с дефинициите за претовареност и безработица, а точно:
- лицата, които са в отпуск за гледане на дете сред 1 и 2-годишна възраст, през който получават обезщетение във закрепен размер, се отнасят към заетите лица (до края на 2020 година са отнасяни към стопански неактивните лица);
- лицата, които са в неплатен отпуск за гледане на дете сред 2 и 8-годишна възраст, се смятат за заети единствено в случай че еднократната дълготрайност на прилагане на този тип отпуск е най-вече 3 месеца, т.е. не употребяват едновременно целия полагаем им се отпуск (по 6 месеца за всеки от родителите). До края на 2020 година те са отнасяни към заетите лица;
- лицата, които отсъстват от работа по аргументи, разнообразни от годишен отпуск, заболяване или акцидент и отпуск за развъждане на дете, се смятат за заети единствено в случай че продължителността на отсъствието е до 3 месеца (независимо дали получават отчасти възнаграждение);
- лицата, които създават селскостопански артикули за лично ползване, са изключени от категорията на заетите лица, даже посредством това произвеждане да задоволяват съществена част от потреблението в семейството. За заети се смятат единствено лицата, произвеждащи селскостопанска продукция, главната част от която е предопределена за продажба или за размяна;
- лицата със сезонна работа се дефинират като заети отвън дейния за работа сезон, в случай че не престават регулярно да правят задания и действия, свързани с работата или бизнеса, отвън осъществяването на юридически или административни задължения;
- лицата, които получават обществени помощи и по отношение на това са задължени да правят общополезни действия, не се смятат за заети лица. До края на 2020 година те са отнасяни към заетите лица, в случай че са правили такава активност през следената седмица.
При сравнението на данните с миналата година са употребявани предварителни ревизирани оценки за коефициентите на икономическа интензивност, претовареност и безработица за 2020 година, в които са отразени ретроспективно измененията в методологията на проучването през 2021 година.
Наблюдаван интервал - характерностите на всяко интервюирано лице се отнасят за положението му през избрана календарна седмица.

Икономически дейното население (работната сила) включва всички заети и безработни лица.
Заети са лицата на възраст 15 - 89 навършени години, които през следения интервал:
- правят работа даже за един час, за което получават работна заплата или различен доход;
- не работят, само че имат работа, от която краткотрайно отсъстват заради годишен отпуск, болест, отпуск при раждане и развъждане на дете до навършване на 2-годишна възраст, еластичен график на работното време, присъединяване в образование, обвързвано с работата, както и заради друго неявяване, в случай че продължителността му е 3 месеца или по-малко.

Безработни са лицата на възраст 15 - 74 навършени години, които:
- нямат работа през следения период;
- интензивно търсят работа през интервал от четири седмици, включително следената, или към този момент са намерили работа, която чакат да стартират до три месеца след края на следения период;
- имат опция да стартират работа до две седмици след края на следения интервал.

Продължително безработни са лицата, които са безработни от една или повече години.

Икономически неактивни (лица отвън работната сила) са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през следения интервал, включително всички лица на възраст 90 и повече навършени години.

Обезкуражени са лицата отвън работната мощ на възраст 15-74 навършени години, които желаят да работят, само че не търсят интензивно работа, тъй като допускат, че няма да намерят подобаваща работа.

Коефициент на икономическа интензивност - относителният дял на стопански дейните лица от популацията в същата възрастова група.

Коефициент на претовареност - относителният дял на заетите лица от популацията на 15 и повече навършени години или в съответната възрастова група.

Коефициент на безработица - относителният дял на безработните лица от стопански дейното население.

Коефициент на продължителна безработица - относителният дял на дълготрайно безработните лица от стопански дейното население.

Коефициент на неактивност - относителният дял на стопански неактивните лица от популацията в същата възрастова група.

Рано напуснали обучение и образование са лицата на възраст 18 - 24 навършени години, приключили най-вече главно обучение и неучастващи в обучение и образование през последните четири седмици, предхождащи наблюдението.

Незаети и неучастващи в обучение и образование са лицата, които не са заети през следения интервал (т.е. са безработни или стопански неактивни) и в същото време не вземат участие във официално или неофициално обучение и образование през последните четири седмици, предхождащи наблюдението.

Годишните данни са осреднени стойности от четирите тримесечия на съответната година.

Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се разграничават нищожно от сумата на обособените групи, включващи се в тях.

По-подробни данни от Наблюдението на работната мощ могат да се намерят на уеб страницата на Национален статистически институт - www.nsi.bg, раздел „ Пазар на труда ", Наблюдение на работната мощ.

Приложение

Таблица 1

Основни индикатори за икономическа интензивност на популацията през 2021 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР