От ляво надясно: Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Александър

...
От ляво надясно: Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Александър
Коментари Харесай

Вечерни новини: Иран отвърна на удара на САЩ, Борисов откри "Турски поток"

От ляво надясно: Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Александър Вучич

Геополитически и газов ден за премиера Бойко Борисов. Сутринта му стартира със Съединени американски щати. На първата сесия на Стратегически разговор сред България и Съединени американски щати той заяви, че България ще купи 20% от газовия терминал в Александруполис, който ще доставя американски полутечен газ, и това ще понижи зависимостта ни от съветския газ. Освен това изиска бързо решение на въпроса с отпадането на американски визи за български жители.

После в Истанбул министър председателят се срещна с президентите на Русия, Турция и Сърбия Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич. Поводът беше формалната гала за старта на газопровода " Турски поток ", който зарежда Турция с съветски газ, само че скоро и Балканите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Световното внимание беше концентрирано върху изострянето на напрежението в Близкия изток.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ОТ ДЕНЯ

Иран отвърна на удара на Съединени американски щати с офанзива на две американски военни бази в Ирак

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран ескалира, откакто Техеран нанесе ответен удар по две бази с американски военни в Ирак. Атаката е в отговор на убийството на висшия ирански военачалник Касем Солеймани край Багдад предходната седмица. Засилването на напрежението тревожи интернационалната общественост, като Европейската комисия настоя неотложно да бъде прекъснато потреблението на оръжия в спора и прикани за възобновяване на разговора. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пък отпътува за Ирак с вярата да помогне за разведряване на ситуацията.

Ето най-важните събития и последици от спора към сряда:

- Иран нападна с балистични ракети две бази в Ирак , където са ситуирани американски военни и твърди, че е нанесъл съществени вреди. Очаква се позицията на Вашингтон. Иранският министър на защитата Амир Хатами съобщи, че отговорът на страната против всяко деяние на Съединени американски щати вследствие на ракетните офанзиви на Техеран ще бъде симетричен .

- Фондовите пазари и цената на петрола се успокоиха след първичния потрес поради офанзивата на Иран. В сряда при започване на търговията европейските тържища бяха на алено , само че след обяд към този момент излязоха на зелена територия. Петролът нарастна по-рязко през нощта , само че денем растежът беше под 1% - брентът се търгуваше под 69 $ за барел. След обяд котировките на суровината се намалиха с над 1%.

- Самолет на украинската самолетна компания Ukraine International катастрофира минути след излитането си тази заран от летището в Техеран. На борда е имало 176 души, в това число 9 души екипаж. В часовете след злополуката въпросителните и подозренията за аргументите се увеличаваха . Първо Техеран побърза да разгласи, че повода е техническа , без да има доказателства за това. Същото направи на уеб страницата си и украинското посолство в Иран , цитирайки предварителна информация. По-късно известието беше заменено с друго , което споделяше, че е рано да се вършат изводи.

- Някои самолетни компании за цивилен полети през днешния ден пренасочиха полетите си , минаващи през Близкия изток, с цел да избегнат възможна заплаха на фона на ескалацията на напрежението в района. Сред тях са австралийската Qantas, Lufthansa Air France, Wizz Air, Singapore Airlines и други

- Федералното ръководство за гражданско въздухоплаване на Съединени американски щати заяви, че не разрешава на американските самолетни компании да употребяват въздушните пространства на Ирак, Иран, Оманския залив и водите сред Иран и Саудитска Арабия.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Путин и Ердоган откриха " Турски поток "

От ляво надясно: Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Александър Вучич

Фотограф: Капитал С увещание, че и Европа печели от съдействието с тях водачите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, пуснаха публично газопровода " Турски поток " посредством видеовръзка от Истанбул, а присъединяване в церемонията взеха българският министър председател Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. " Турски поток " свързва непосредствено Русия с газопреносната мрежа на Турция , дължината на морския сектор е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция, а потенциалът на двете тръби е 31.5 милиарда куб. метра природен газ на година. И Путин, и Ердоган споделиха в речите си , че " Турски поток " ще доставя газ за Европа посредством директен транспорт през България и Сърбия .

България ще купи 20% дял в бъдещия терминал за полутечен газ в Александруполис

Държавната компания " Булгартрансгаз " ще придобие 20% дял в плана за създаване на новия терминал за полутечен газ (LNG) край Александруполис, до който ще доставят Съединени американски щати, Катар и други страни, реши Министерския съвет през днешния ден. Цена не се загатва, само че съгласно прогнозите терминалът би трябвало да коства общо 370 млн. евро, което значи, че българската инвестицията ще е към 74 млн. евро. " Булгаргаз " ще съобщи количества, които ще доставя през строящата се сега връзка с Гърция.

Фериботните билети в Гърция може да нарастнат с до 10%

Цените на фериботните билети в Гърция може да се покачат с до 10% тази година , поради възходящите разноски за превозвачите , откакто от 1 януари са в действие нови правила на Международната морска организация (IMO). Според новите условия, ориентирани към понижаване на замърсяването на въздуха, превозвачите ще би трябвало да употребяват за корабите си гориво с по-ниско наличие на сяра (от 3.5% на 0.5%), което ще усили оперативните им разноски с 25%. По думите им това ще ги принуди да усилят цените на билетите с сред 7 и 10%, в случай че държавното управление не понижи Данък добавена стойност за транспортите , който сега е 24%.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Президентът привиква на следващия ден КСНС поради ескалацията на напрежението сред Съединени американски щати и Иран

Темата на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в четвъртък ще бъде " Възможни опасности и закани за националната сигурност в подтекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток ". Напрежението сред Съединени американски щати и Иран ескалира, откакто американците отстраниха иранския военачалник Касем Сюлеймани, а Иран отвърна с ракетни удари. Ситуацията не е безрискова и за България, защото ответни удари против Съединени американски щати посредством асиметрично възмездие върху по-лесни цели измежду съдружниците им е потвърдена иранска процедура.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Илон Мъск танцува



Ексцентричният милиардер Илон Мъск разгласява видео в профила си в Twitter, което стана мотив за смешки и развлечение за почитателите му в обществените мрежи през днешния ден. Собственикът на Tesla участва на откриването на новата фабрика на компанията в Шанхай. В малко видео от церемонията Мъск разкрива част от танцовите си умения на фона на китайска музика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР