От края на февруари няколкостотин чуждестранни компании напуснаха Русия. Част

...
От края на февруари няколкостотин чуждестранни компании напуснаха Русия. Част
Коментари Харесай

Какво се случва с напусналите Русия западни компании

От края на февруари няколкостотин задгранични компании напуснаха Русия. Част от тях стопираха всички интервенции, някои продадоха активите си на локалните бизнесмени. Други стопираха за момента бизнеса си с вярата се да се върнат след нормализиране на обстановката. Финансовите доклади за второто тримесечие излязоха. Компаниите всеобщо регистрират загуби.

Точната статистика към момента не е известна. Според Сергей Красилников, вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и бизнесмените (RSPP), няма публични данни. „ Формата на присъединяване във всяка компания е друга. Част от фирмиет останаха, само че с изцяло нови имена. Някои напуснаха Русия, само че незабавно се връщат при нас посредством другарски страни “, изяснява той.

Сериозни последствия пораждат единствено за тези, които са имали лична продукция в Русия. Например IKEA или Renault, където са работили десетки хиляди хора.

Системите за заплащане на Visa и MasterCard претърпяха впечатляващи финансови загуби, откакто оповестиха прекъсването на услугата за съветски клиенти през март. Картите, издадени в Русия, стопираха да работят в чужбина. Те не се одобряват в задгранични онлайн магазини. В рамките на страната нищо не се е трансформирало, защото от 2015 година транзакцията се обработва от държавния оператор „ Национална система за платежни карти “.

За второто тримесечие на настоящата година MasterCard регистрира загуби в размер на 26 млн. USD. Планираните загуби за цялата 2022 година евентуално ще бъдат в размер на 37 млн. USD. Visa загуби 60 млн. USD.

Най -големият производител на алкохол – British Diageo (Brands Smirnoff, Johnnie Walker, Guinness, Baileys, Black Label, Captain Morgan) загуби 180 млн. USD. През март компанията приключи износа и продажбите в Русия.

" Общото въздействие от прекратяването на дейностите в Русия докара до загуби в размер на 146 млн. паунда, в това число обезценяването на марката на Bell (77 милиона), на Smirnoff (19 милиона) ", се споделя в отчета. Тази сума включва и директни загуби от 50 милиона.

Anheuser-Busch Inbev – белгийска пивоварна копания, разполагаща с 11 завода в Русия, продаде каузи си в съветския AB Inbev Efes. Сделката докара до загуби от 1,1 милиарда USD.

Датският Карлсберг се раздели с съветски активи. Както бе обявено през април, това ще коства съвсем 1,4 милиарда USD.

McDonald's отписа 1,2 милиарда USD. Общите разноски за второто тримесечие доближиха 4,01 милиарда USD.

Според резултатите за първата половина на настоящата година, вредите на Mercedes-Benz " по отношение на приспособяването на бизнес интензивността в Русия " възлизат на 709 млн. EUR, като от тях 658 млн. EUR са били в сегмента на леките коли, 51 млн. EUR за търговски превоз.

Германците имат намерение да продават имуществото, принадлежащо на Mercedes-Benz Rus. Сред претендентите са Panavto, Avtodom, Avilon и Major.

Тежък финансов резултат регистрира и Renault. Производителят на коли съобщи съветските си активи съгласно схемата „ договорка за рублата “. „ Загубата през първата половина на годината е 2,3 милиарда EUR. Те идват основно от обезценка на дълготрайни активи, нематериални активи, както и активи, принадлежащи към други организации на групата ", обявиха от компанията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР