Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително

...
Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: През тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите

" Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше авансово обсъждана, нямаше я в Стратегията за развиване на висшето обучение. Тези такси понижиха като % от приходите ", добави той.

Всяко подкрепяне на висшето обучение е потребно, казусът е по какъв начин се прави, уточни Вълчев.  " Ние нямаме проблем толкоз с достъпа, колкото със структурата на търсенето и обвързаността с пазара на труда ", уточни той.

Бившият учебен министър счита, че верният метод е диференцирано освобождение от такси за специалностите с предстоящ дефицит на пазара на труда. " Длъжни сме да активираме всички принадлежности за обвързване на обучение с потребностите на пазара ".

" Има доста по-смислени други възможности за изразходването на плануваните средства за отпадане на таксите за студентите, признати по държавна поръчка ", уточни той.  " Тези 150 млн. лв. може да дадем за стипендии или при обвързване с реализация в страната. Възможно е да ги дадем и при полагане на матура по математика. Вместо да обсъдим по какъв начин да реализираме по-голям публичен резултат, ние се занимаваме с популизма на Асен Василев и Денков . Надявам се тези средства въпреки всичко да останат за висше обучение ", сподели той в предаването " Преди всички ".

" Има признат закон за увеличение на възнагражденията в бранша - могат да бъдат предоставени за тази цел ", позволи още Вълчев.

За нарастване на заплатите на преподавателите в университетите трябваше да бъдат отпуснати 39 милиона от началото на годината, а по-късно и в допълнение заплащане, гласувано със закон.

" Тези средства към момента не са отпуснати от Министерството на финансите . Длъжни са да го създадат. Трябва да спазят закона. По-скоро е техническо закъснение. Те би трябвало да се дават и въз основа на формула ".

В идващия парламент въпросът за студентските такси ще продължи да бъде обсъждан , счита още Вълчев.

" Образованието е тематика, по която имаме условен експертен, политически, професионален и цивилен консенсус " уточни той и добави:  " Не би трябвало да се изкушаваме да спекулираме политически по тематиката за образованието.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР