От хилядолетия хората търсят тайната на вечната младост. Оказва се,

...
От хилядолетия хората търсят тайната на вечната младост. Оказва се,
Коментари Харесай

Учени: На Великденския остров се крие тайната на вечната младост

От хилядолетия хората търсят тайната на безконечната младост. Оказва се, че тези старания са дали резултат и Изворът на младостта е открит. Това даже не се е случило неотдавна, а преди повече от 50 години. Тогава учени, които изследвали екосистемата на Великденския остров, инцидентно попаднали на минерал, криещ се в почвата на острова, който имал ненадейно влияние върху хората.

Елементът, станал в следствие прочут като рапамицин, е открит в сянката на световноизвестните скулптури. Проучването му посочило, че той е кадърен да усили продължителността на живота, като потисне доста от признаците, предвестяващи старостта.

Противозастаряващият резултат на рапамицина е потвърден неведнъж върху редица организми – като се стартира от плодови мушици и мишки, мине се през кучета и даже се стигне до хора – само че откривателите предизвестяват, че дълготрайната му приложимост може да има и огромна цена.

Рапамицинът е кръстен на Рапа Нуи, полинезийското име на изолирания в Тихия океан Великденски остров. Открит е през 1964 година от професора в Университета на Монреал Жорж Ногради.

Отначало никой даже и не подозирал за съвсем магичните свойства на детайла. Няколко десетилетия по-късно учените с изненада открили, че протеините, съдържащи се в рапамицина, могат да спрат развиването на раковите кафези, да спрат отхвърлянето на трансплантирани органи от организма и даже да спрат стареенето.

Проучване, което е направено през 2009 година, откри, че рапамицин е кадърен да удължи живота на мъжките лабораторни мишки с 14%, а на женските - с 9%. Последвали проучвания посочили, че маймуни, които постоянно са третирани с рапамицин, живеят с 12% по-дълго.

 Вечна младост

След тези данни лекарството е тествано върху хора. Ефектът се изразявал в усилване на когнитивните функционалности, подмладяване на кожата и органите. Елементът доста подобрявал и сърдечната функционалност.

Проблемът в създаването на лекарство против стареене е, че рапамицинът изключва имунната система при доста от обектите, върху които е прибавен, изключително когато те имали влошено здравословно положение преди приемането му.

Това ги излагало на забележителен риск от насърчаване на рискови инфекции. Научната общественост обаче е уверена, че в скоро време тези недостатъци ще бъдат отстранени и човечеството най-сетне ще открие тайната на безконечната младост.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР