Следствието потвърди, че взривовете през 2014 година в оръжейните складове

...
Следствието потвърди, че взривовете през 2014 година в оръжейните складове
Коментари Харесай

Чешката полиция: Зад взривовете в оръжейните складове във Врбетице стои руското ГРУ

Следствието удостовери, че гърмежите през 2014 година в оръжейните хранилища във Врбетице са проведени от чиновници на съветското военно разузнаване (ГРУ). Целта е била неуспех на доставките на оръжия и муниции за региони, където съветската войска организираше военни интервенции - на първо място в Сирия и Украйна, съобщи началникът на Националния център за битка с проведената престъпност Иржи Мазанек.

Той добави, че Русия е отказала съдействие с чешкото разследване.

В полицейския доклад имената на чиновниците на ГРУ не се загатват, само че преди следователите назоваваха имената на Анатолий Чепига и Анатолий Мищкин, считани за отровители през 2018 година в Солсбъри на Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

За това, че офицерите от ГРУ Чепига и Мишкин са причастни към гърмежите приказва и ръководителят на чешката Служба за сигурност и информация Михал Куделка.

Взривовете в оръжейния склад във Врбетице се случиха през октомври и декември 2014 година. Загинаха двама души.

Припомняме, че следствие на The Insider свърза подразделението, в което служат Чепига и Мишки с гърмежа през 2011 година в оръжейния склад на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, като по-този метод е предотвратена доставката на оръжия за Грузия.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР