Докато въоръжени сили защитават двете летища и пристанището на Нова

...
Докато въоръжени сили защитават двете летища и пристанището на Нова
Коментари Харесай

В Нова Каледония става напечено - стотици полицаи потушават жестоки бунтове

Докато въоръжени сили пазят двете летища и пристанището на Нова Каледония, стотици служители на реда от Франция са на път към френската територия след трета нощ на жестоки протести, в които починаха четирима души.

Тихоокеанският остров е обзет от безредици, откакто Народното събрание в Париж утвърди законопроект, разширяващ правата на гласоподаване в Нова Каледония за поданици, идващи от континентална Франция – смяна, която съгласно опасенията на критиците, може да маргинализира коренното население и да облагодетелства профренските политици, оповестява France 24.

В три общини в Нова Каледония жандармеристи са се изправили против към 5000 протестиращи, в това число сред 3000 и 4000 в столицата Нумеа, сподели висшият комисар на френската задморска територия Луи льо Франк, предава ``Гардиън``.

До четвъртък задържаните протестиращи са 200, а 64 жандармеристи и служители на реда са ранени. Пътните барикади, сложени от протестиращите, заплашват доставките на медикаменти и храна за популацията, добави Льо Франк.

Френският президент Еманюел Макрон разгласи изключително състояние в Нова Каледония от 5 ч. сутринта в сряда, откакто протестиращи подпалиха транспортни средства и предприятия и ограбиха магазини.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР