Въпреки десетилетия на търсене, убедителни доказателства за съществуването на извънземен

...
Въпреки десетилетия на търсене, убедителни доказателства за съществуването на извънземен
Коментари Харесай

Астроном: Извънземни сигнали могат да бъдат открити до 2036 г.

Въпреки десетилетия на търсене, безапелационни доказателства за съществуването на извънземен живот към момента не са открити. Един астроном обаче е убеден, че може да чуем за тях през идващите две десетилетия. В скорошно изявление 80-годишният астроном Сет Шостак споделя, че човечеството ще открие сигнал от умна извънземна цивилизация до 2036 година

„ Тенденцията за възстановяване на хардуера, изключително на компютрите, продължава с неотслабваща мощ “, споделя Шостак. „ Все още залагам на сигнал до 2036 година “.

Въпреки че откриването на сигнал ще бъде вълнуващо събитие, пенсионираният астроном акцентира, че това няма да значи безусловно връзка. Обменът на известия с извънземна цивилизация на хиляди светлинни години ще бъде муден развой. Шостак обаче счита, че хората би трябвало да са готови за подобен миг.

Той приканва за интернационално съдействие за тестване на евентуални сигнали и установяване на техния извънземен генезис, преди да се изпрати отговор.

Интригуваща догадка е, че извънземните може към този момент да са получили известия от НАСА на галактическия транспортен съд Pioneer 10, изстрелян през 1972 година Това значи, че може да има отговор преди приключването на десетилетието.

Търсенето на извънземен живот продължава, а предсказанието на Шостак дава вяра на тези, които имат вяра, че не сме сами във Вселената. Само времето ще покаже дали прогнозата му ще се сбъдне.

Ето и някои забавни обстоятелства за търсенето на извънземен живот:

- Проектът SETI (Търсене на извънземен разум) съществува от 60-те години на предишния век и към момента не е намерил безапелационни доказателства за извънземен живот.
- Космическият транспортен съд Pioneer 10 носи плоча, изобразяваща голи жена и мъж, както и диаграма на ситуацията на Земята в Слънчевата система.
- През 2017 година учените откриват седем екзопланети в орбита към звездата TRAPPIST-1, три от които са в обитаемата зона.
- През 2020 година астрономите афишират откриването на фосфин в атмосферата на Венера, което може да е симптом на живот. Допълнителни проучвания обаче демонстрират, че това е малко евентуално.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР