Продължава работата по свлачището на АМ Струма, където падна подпорна

...
Продължава работата по свлачището на АМ Струма, където падна подпорна
Коментари Харесай

Какви са версиите за срутването на АМ Струма?

Продължава работата по свлачището на Автомагистрала " Струма ", където падна подпорна стена и блокира придвижването в региона на 16 км. Големият въпрос е за какво се стигна до там - 24 м. от подпорното оборудване безусловно да рухнат на пътя и по знамение в този момент да не приказваме за потърпевши хора. Като съществена версия за рухването на стената се показват преваляванията от последните 2 седмици.

Около 5 000 кубични метра пръст ще би трябвало да бъдат изкопани, с цел да се разчисти свлачището.

Остава отчасти лимитирано придвижването в региона на 16 км на Автомагистрала " Струма " откакто в неделя 24 метра от подпорна стена се срути върху две от пътните ленти. Багери в непрестанен режим не престават да изкопават земната маса. Най-вероятно активизирало се свлачище е бутнало стената. Според пътната организация, почвата е била преовлажнена и това в допълнение е натежало.

Няколко може да са аргументите за свлачище: земетресение, претоварване в горната част на свлачището, подкопаване в долната или подпочвени води. Най-вероятно композиция от високи подпочвени води и запушени дренажни ребра са довели до случая

Стечение на няколко условия най-вероятно са довели до рухването на подпорната стена на автомагистрала Струма.

" Не можем да приказваме за нещо, което да е свършено некачествено, моят коментар е, че ние се намираме в един сектор който се знае, че е от слабите зони на автомагистралата ", сподели за Българска национална телевизия проф. Стефчо Стойнев, началник катедра " Хидрогеология и инженерна геология ".

" Тук има изпълнени укрепителни мероприятия, има дренажни ребра, явно, че тези планове и уреди не са издържали на изобилните дъждове, на образувания огромен земен напън ", изясни проф. Стефчо Стойнев, началник катедра " Хидрогеология и инженерна геология ".

В региона на свлачището не се е следила огромна снежна завивка през зимата. В първата половина на април температурите са минавали 30 градуса, а превалявания не е имало, за сметка на последните 2 седмици, когато са регистрирани превалявания с няколко литра над климатичната норма.

" На 16 км от Автомагистрала " Струма " 46 л. на кв. м. е климатичната норма за април, а падналата количество дъжд е 64 л. Малко над нормата, недостигайки веднъж и половина тази норма, което се счита за проблематично по отношение на климатичната норма ", съобщи Анастасия Стойчева, синоптик от Национален институт по метеорология и хидрология.

Следователно почвата не следва да е била мощно преовлажнена, сериозна сеизмична интензивност също не е имало в региона.

" Подпорната стена би трябвало да знаем, че тя е построена 2011 година, което значи, че 13 години е работила тази подпорна стена, т.е. допускам, че е станало нещо извънредно, което да провокира това събитие, тъкмо в този дребен сектор на автомагистралата, за която всички знаем, че е в комплицирани геоложки условия ", сподели доцент доктор инж.геол. Ася Божинова, Факултет по транспортно строителство от УАСГ.

Според доцент Божинова дренажните ребра, които е следвало да водят водата са се запушили, което е нараснало хидродинамичния напън върху подпорната стена.

" Това, което аз допускам, е че някои от тези ребра са се затлачили, запушили и не са разрешили на водата да премине, да влезе тъкмо в тях ", разяснява доцент доктор инж.геол. Ася Божинова, Факултет по транспортно строителство от УАСГ.

" Ако беше юридически непрекъснат мониторинг може би щеше да бъде открито, че тези ребра са запушени или има някакви проблеми ", сподели доцент доктор инж.геол. Ася Божинова.

От Пътната организация дадоха обещание, че ще подобрят отводняването на сектора.

" Ще бъдат подхванати спомагателни ограничения за възстановяване на отводняването на отводнителите по стените, ще бъдат продухани за всеки случай защото единствената причина е задържалата се вода разследване на преваляванията предходните две седмици ", изясни инж. Даниел Иваничков, шеф " Поддържане на пътната инфраструктура " от АПИ.

Очаква се придвижването в сектора да бъде изцяло възобновено през втората половина на седмицата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР