От думата артист бягам с двеста, казва Боряна Илиева, когато

...
От думата артист бягам с двеста, казва Боряна Илиева, когато
Коментари Харесай

На гости на Нео, после при Тар: киното в картините на Боряна Илиева

" От думата " актьор " тичам с двеста ", споделя Боряна Илиева, когато се опитваме да намерим точното определение на това, което прави. Може би тъй като преди всичко тя е деликатен фен, само че на втори проект Илиева построява необикновен мост сред киното и архитектурния език.От няколко години тя набира известност, изключително измежду киноманите в Instagram, с плана си Floor Plan Croissant. Илиева основава акварелни картини по кино декори, пресъздадени най-често от птичи взор - различен метод да се гмурнем в екзистенциалните пространства на основните герои, концепциите на режисьорите и сценографите, дребните елементи, които приказват доста за историята. " Елена " на Андрей Звягинцев и " Любов " на Михаел Ханеке са първите заглавия, които я предизвикат да рисува в тази посока . Осем години по-късно тя към този момент има над 100 работи, които пресъздават обитанията на разнообразни герои и сюжети на филми - от " Гумена глава " (Eraserhead) през " Матрицата " до " Тар ".
Боряна Илиева в домашното си ателие в София
" От думата " актьор " тичам с двеста ", споделя Боряна Илиева, когато се опитваме да намерим точното определение на това, което прави. Може би тъй като преди всичко тя е деликатен фен, само че на втори проект Илиева построява необикновен мост сред киното и архитектурния език.

От няколко години тя набира известност, изключително измежду киноманите в Instagram, с плана си Floor Plan Croissant. Илиева основава акварелни картини по кино декори, пресъздадени най-често от птичи взор - различен метод да се гмурнем в екзистенциалните пространства на основните герои, концепциите на режисьорите и сценографите, дребните елементи, които приказват доста за историята. " Елена " на Андрей Звягинцев и " Любов " на Михаел Ханеке са първите заглавия, които я предизвикат да рисува в тази посока . Осем години по-късно тя към този момент има над 100 работи, които пресъздават обитанията на разнообразни герои и сюжети на филми - от " Гумена глава " (Eraserhead) през " Матрицата " до " Тар ".
Боряна Илиева в домашното си ателие в София
Сега близо 37 хиляди консуматори в Instagram наблюдават какъв ще е идващият ѝ избор на филм, има и все по-голям интерес към истинските акварели и принтовете (често в посока на заглавия, които са необятно отразявани и обичани от феновете, като да вземем за пример " Под слънцето " ).

Работата ѝ беше отразена от уеб страницата на Филмовата академия в Съединени американски щати, списанието на стрийминг платформата за артхаус кино Mubi, предходната година взе участие на конференцията Production Design Gathering в Спецес, Гърция.
Семейният дом в " Джоджо Заека " на Тайка Уайтити Реклама
От занимание това към този момент се е трансформирало е пълноценна специалност за нея. Казва, че пандемията сигурно е изиграла роля в интернационалния интерес към работата ѝ - както поради по-усиленото търсене на забавни планове онлайн, по този начин и около все по-масовия блян хората да трансформират домовете си в " красива клетка " по време на локдауните. Жена от Италия, която си поръчва картина по време на най-тежката фаза на пандемията, ѝ написа, че посредством нейната работа вижда " цялата хубост, която затворено пространство сред четири стени може да обхване ". Най-много поръчка има от Съединени американски щати и Италия, а в България най-популярни са принтовете .
По " Туве " на Зайда Бергрот
През последната година Боряна е все по-търсена от експерти в самата киноиндустрия. Разговаряме с нея тъкмо когато тя приключва поръчка от разпространителите Neon по случай 20-годишнината от излизането на актуалната южнокорейска класика Oldboy. По време на рисуването тя е имала известни съмнения. " Все отново героят е непоносим антагонист, мъчно ти е да му съчувстваш. " Да гледа кино лентата близо две десетилетия по-късно й е донесло доста по-полярни чувства, в сравнение с първия път.

Отдадеността на Боряна съчетава няколко етапи от живота ѝ. Тя е проектант по обучение и е работила десетина години в сферата (в студиото 11AM с Панайот Савов). Този опит ѝ разрешава детайлно да си показа и разчертае интериора, в който се развива сюжетът, да си зададе верните въпроси и да откри верните отговори: да вземем за пример значимо е дали действието се развива на кино сет или в действителен апартамент, защото това задава избрана логичност (или липса на такава) в разположението на стаите.
Домът на едноименната героиня в " Тар " на Тод Фийлд
Дава за образец " Мечтатели " на Бертолучи - когато пресъздава жилището, в който са персонажите на Ева Грийн, Луи Гарел и Майкъл Пит, тя се пробва да отгатне от кое място тъкмо пада светлината и дали е допустимо отвред да се вижда вътрешен двор. Понякога на помощ идват самите сценографи, които откликват на въпросите ѝ, даже все по-често към този момент знаят за нея и се радват, че могат да споделят елементи, за които малко хора са питали до момента.
Реклама
" При сходни срещи постоянно ми е малко обезпокоеното, защото се чудя дали те няма да се нервират на това, което върша, въпреки всичко то лежи на техния труд. Но в действителност противоположната връзка постоянно е била чудесна - те виждат плана като утвърждаващ специалността им. Тя постоянно остава в сянка. " Например дизайнерът на декорите в " Мечтатели " Жан Рабас ѝ дава всичките си чертежи към продукцията. " После изпратих копие на картината до него и до Бертолучи. Разбрах, че Бертолучи е умрял, тъкмо когато бях в пощата. " Не на последно място, сякаш събитията към Floor Plan Croissant дават непредвиден поврат и в нейната лична история - това, което прави в дома си в София, я свързва с хора, на които преди единствено се е възхищавала като зрителка.
Една от трите картини, която Боряна Илиева рисува по Oldboy, откакто разпространителите на южнокорейския филм се свързват с нея
Понякога целият развой по обмисляне и довеждане докрай на една работа лишава два месеца. " Все отново киното не ме чака, излизат качествени филми непрекъснато, тъй че постоянно и аз нямам самообладание да стартира работа по нещо ново. Има моменти, в които това все едно ме държи жива - знаеш, че нещо ще те занимава и вълнува в идващите месеци. А и връзката с видяното продължава, не си просто потребител ", споделя Боряна. Псевдонимът ѝ остава отворен за интерпретация, само че няма да сгрешим, в случай че проявим нереално мислене и си показа чертежа на един апартамент като трите елементи на кроасан.

Случва ѝ се да гледа моменти от подиуми десетки пъти, до момента в който успее да си показа интериора, да откри пояснение за избрани режисьорски и операторски решения. Тя е в тъкмо този филм с Anatomy of the Fall, настоящия притежател на " Златна палма ", чийто интериор ще бъде пресъздаден отвесно, а след това ще се насочи към предишното с " Ах, този джаз ". " Въпреки всичко това мисля, че към момента съумявам да виждам филми и просто за наслаждение. "
Апартаментът на Нео от " Матрицата "
Повече на и на.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР