Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица

...
Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица
Коментари Харесай

Кампанията на НАП за деклариране на данъците приключва днес

Данъчната акция за обявление на приходите, получени от физически лица през 2023 година, завършва през днешния ден - 30 април, в среднощ за ползващите електронни услуги, и в 17.30 часа за избралите да подадат формулярите си на хартия в офисите на приходната организация, оповестиха от Национална агенция за приходите - Бургас.

Над 707000 души от цялата страна са подали годишните си данъчни заявления пред Национална агенция за приходите до този миг, като близо 85 % от тях са избрали да го създадат през Портала за електронни услуги с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф (КЕП). Повече от 17 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а над 87000 са ги подали в офис на приходната организация. 43 908 поданици на Бургас и района са оповестили приходите си пред териториалната дирекция на приходната организация в морския град. 6 233 от подоходните заявления са подадени на място в салона за обслужване на Национална агенция за приходите в Бургас, други 1746 са избрали да изпратят декларациите си по пощата или посредством пощенски оператор. Най-голям – 35 929, е броят на заявилите онлайн – 29 988 с ПИК на Национална агенция за приходите и 5 941 с електронен автограф.

Приетите заплащания от началото на акцията посредством физическия ПОС терминал в салона за обслужване на Национална агенция за приходите Бургас са за над 5 660 000 лв.. Средното време наизчакване в салона за обслужване на приходното ведомство в морския град е сведено до 7 минути, а междинното време за обслужване на клиент е било малко над 3 минути, прецизират от приходната организация.

Припомняме, че годишна данъчна декларация подават лицата, получили възнаграждения през 2023 година, даже и в случай че данъкът им е удържан в цялостен размер от платеца на прихода. Земеделските стопани и лицата, които през предходната година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също би трябвало да попълнят формуляра.

Някои облагаеми с финален налог приходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител и други също са посочени в декларацията.

Физическите лица, извършващи активност като търговци, в това число едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си заявления за приходите до 01 юли 2024 година. В случай че едноличен търговец или регистриран аграрни собственик, който се полза като Едноличен търговец, е получил и приходи, които не са свързани с тази му активност, като да вземем за пример от наем, те се заявяват в период до 30 април.

Най-лесният и бърз метод за подаване на декларацията и заплащане на отговорностите е през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК или КЕП.

Потребителите могат да се възползват и от авансово попълнената декларация от началото на март, в която са отразени данни, подадени в приходната организация от работодателите и платците на приходи. Онлайн заплащането е една от най-често употребяваните електронни услуги, която обезпечава на данъкоплатците удобството да я употребяват когато и да е на денонощието, както и през почивните и празнични дни.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления ивнасяне на суми към бюджета може да се получи на телефоните на приходната организация: 0700 18700 или 02/9859 6801 и в уеб страницата на Национална агенция за приходите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР