Точно шест дни след като надзорният съвет към Националния осигурителен

...
Точно шест дни след като надзорният съвет към Националния осигурителен
Коментари Харесай

Социалната комисия не одобри увеличение на пенсиите с 11 %

Точно шест дни откакто надзорният съвет към Националния застрахователен институт реши пенсиите да се усилят с 11% по швейцарското предписание от 1 юли, парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика се събра на изключително съвещание, с цел да гласоподава решение за същото нарастване, съобщи Дневник.

Проекторешението бе импортирано от " Продължаваме промяната - Демократична България " при започване на предходната седмица, дружно с настояването им за спиране на предизборната почивка на Народното събрание и изключително съвещание. От обединяването са на мнение, че е допустимо Министерският съвет да промени решението си, което слага под риск заложеното в бюджета нарастване на пенсиите. Бившият финансов министър Асен Василев даже заприказва за готвена кражба на 100 милиона лв.. Служебният министър председател Димитър Главчев към този момент отговори на тези обвинявания, наричайки ги предизборна пушилка, и се аргументира с към този момент взетото решение от надзорния съвет на осигурителния институт.

Това бе и главната теза по време на едночасовия спор в комисия през днешния ден, след който текстовете бяха отхвърлени - " за " бяха единствено от обединението и Българска социалистическа партия, " ИТН " се въздържа, представителите на ГЕРБ не участваха в гласуването, а Движение за права и свободи и " Възраждане " въобще не бяха на съвещанието.
Защо увелиението на пенсиите се превърнав проблем
Дневник напомня, че сюжетът с нарастването на пенсиите стартира преди 10 дни с план на решение на надзорния съвет на Национален осигурителен институт, в който се предлага покачването на пенсиите от 1 юли да е с 10% вместо с предвижданите 11%. Причината - по-ниската инфлация и по-ниският напредък на осигурителния приход. Политическите реакции закъсняха с два дни и в неделя (12 май) с искане за 11% нарастване излезе съпредседателят на " Продължаваме промяната - Демократична България " Асен Василев, който добави, че служебният кабинет се готви да открадне 100 милиона лв.. На идващия ден Деница Сачева от ГЕРБ разгласи, че нарастването ще е 11-процентно, като след нея това направиха и общественият министър Ивайло Иванов, и служебният министър председател Димитър Главчев.

На идващия ден дефинитивно бе решено, че пенсиите ще се актуализират с 11%. Въпреки това и макар апелите за " здрав разсъдък " от страна на зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова обаче от обединението не се отхвърлиха от желае си за изключително съвещание. Такова ще има на следващия ден, а преди него обществената комисия се произнесе по проекторешението за задължаване на представителите на Министерския съвет в надзорния съвет на Национален осигурителен институт да гласоподават " за " 11% нарастване на пенсиите.

Бившият обществен министър Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, който другояче поддържа текстовете, попита ръководителя на комисията Деница Сачева от ГЕРБ какви биха били правните последствия от това гласоподаване, защото решение към този момент е взето. Отговор на този въпрос не бе даден нито от нея, нито от вносителите на предложенията.

Бившият длъжностен обществен министър и сегашен зам.-министър Лазар Лазаров съобщи, че в никакъв случай нарастването на пенсиите не е било намалявано от към този момент плануваното в държавния бюджет. Той обърна внимание, че документът е бил вътрешен и не могат да се вършат заключения по него, защото решенията се взимат от надзорния съвет. " От тази позиция претекстовете не отразяват задоволително съответно обстановката ", добави той и укори " Продължаваме промяната - Демократична България ", че употребяват пенсиите за предизборни цели.

От Национален осигурителен институт показаха същата теза и припомниха, че досега три пъти пенсиите не са се увеличавали по швейцарското предписание - през 2010, 2011 и 2012 година, само че тогава през държавния бюджет е отменяна наредбата по чл.100 от Кодекса за обществено обезпечаване. Весела Караиванова-Начева добави, че законът е безапелационен - Бюджет 2024 планува осъвременяване на пенсиите с 11%.

Председателят на комисията Деница Сачева дефинира днешното съвещание като " загуба на социална сила и време ". Тя заявява, че е имало единствено информационен проблем в това, че Национален осигурителен институт не е опровергал навреме популяризираната дезинформация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР