От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери

...
От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери
Коментари Харесай

Радев: Днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг

От през днешния ден се отстранява неефективната процедура да се договарят танкери с полутечен газ без търг и без да се знае кой и по какъв начин дефинира доставчика и цената. Това съобщи президентът Румен Радев.

„ Булгаргаз ” разгласи за първи път открит търг за доставка на полутечен газ. И то три типа - кратковременен - до края на тази година, средносрочен - цялата 2023 година и дълготраен - за 10 години от началото на 2024 година Така се прави ”, добави той.
 
По думите на президента единствено по този начин може да се реализиран диверсификация, състезателност и най-хубави условия за страната. „ Да се търсят не решения месец за месец, както до момента. А стратегическо партньорство с дълготраен небосвод, което ще повлияе и на цените ”, е мнението на Радев.
Президентът поздрави служебния кабинет за „ енергичната работа ” и подписания контракт с „ Газтрейд ” за гарантиране на 1 милиарда куб. м полутечен газ от терминала в Александруполис.
„ Продължават напъните и за решение на най-тежкия проблем - обезпечаване на слотове на терминалите до края на тази година. Много по-добрите шансове за гарантиране и запазване на тези слотове напролет бяха пропилени ”, сподели още той.

Радев се надява, че интерконекторът с Гърция ще бъде завършен в период. На въпрос дали зимата е обезпечена, президентът сподели: „ Зависи доста от това дали ще се намерят
слотове за полутечен газ. Това е най-трудният проблем ”, уточни президентът.

Предсрочните избори

Според Радев едно от най-важните провокации пред обществото е да се проведат освен почтени и транспарантни избори, само че и да се реализира изборна интензивност, която да даде легитимност на новия парламент да излъчи устойчиво и стабилно държавно управление.

„ И служебният кабинет, и ЦИК вършат всичко допустимо да се увеличи доверието в изборния развой. С детайлна и транспарантна методика за узаконяване и тестване, с неприкритост към всички партии, организации и специалисти. С навременна и пълноценна осведомителна акция. С безкомпромисна битка с купения избор ”, каза той.

По думите му държанието на партиите би трябвало да предизвиква гражданското присъединяване, а не да отблъсква хората. „ Не персоналните нападки, не демагогията, а представянето и обединяването към решения, които да ни изведат от рецесията и да работят за модерното развиване на България. Те ще основат изискванията да се образува устойчиво управническо болшинство и стабилно държавно управление ”, безапелационен е президентът.

На въпрос „ за ” или „ срещу ” президентска република, Радев беше сбит: „ Да сте чули аз да повдигам този въпрос ”.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР