Освен българската нация, в глобален мащаб, се топят и световните

...
Освен българската нация, в глобален мащаб, се топят и световните
Коментари Харесай

Ще се покачат ли средните температури на Земята със 7 градуса

Освен българската нация, в световен мащаб, се топят и международните ледове. Последната петилетка е най-горещата в историята на човечеството, откогато се вършат измервания на температурите. Това сочи отчет на Световната метеорологична организация. В същото време нови климатични модели демонстрират, че Земята се затопля по-бързо от предстоящото.

Въздействието на климатичните промени, като покачването на морското равнище, топенете на ледовете и рисковите метеорологични явления, са се нараснали фрапантно през последните 5 години. " Абсолютно би трябвало да се замислим. Ако продължим живота си без да променим нищо, в действителност може да се стигне до тежки последствия и повишение на температурата сред 6 и 7 градуса ", сподели пред камерата на " Събуди се " координаторът от " Енергийни решения " в " Грийнпийс " Балин Балинов.



При покачването на единствено 1 градус, светът към този момент се оправя с от ден на ден и повече смъртоносни топлинни талази, суши, наводнения и тропически циклони. " Не можем да спрем Земята и да слезем - тя е единственият ни вид. Няма проект, друга планета, това е нашата Земя, макар че се вършат проекти да вървим на Марс. Трябва да защитим това, което имаме ", сподели още Балинов.

Ако ли не, до 80 години покачването на температурите ще бъде пагубно за живота на Земята. " Политиците и бизнеслидерите да се замислят за това, тъй като това е и тяхната планета и последствията са към този момент налице ", заяви координаторът от " Енергийни решения " в " Грийнпийс ". 

" Повишаването на парниковите газове в атмосферата дават своето отражение. Затова на някои места се стига до такива пожари, които изнасят голямо количество въглероден диоксид, тъй че един циничен кръг! " климатични промени ", сподели Балин Балинов.

Според учените нарасналите равнища на въглероден диоксид в атмосферата затоплят земната повърхнина по-лесно, в сравнение с допускаха по-ранни калкулации.

От 1/3 до 99 % от постоянно замръзналите пластове може да се разтопят до 80 години, в случай че въглеродното замърсяване не бъде понижено. " На някои места те се показват под формата на дълги интервали на засушаване и появяването на нови пустини. На други места обаче има захлаждане ", сподели още Балинов.

" Топенето на ледовете пораства с голяма скорост, в случай че преди 30-40 години е било с 40 гигатона на година, то сега са над 250 тона на година, губим ледове от Антарктика ", заяви координаторът от " Енергийни решения " в " Грийнпийс ". 

" Добрата вест обаче е, че озоновата дупка над ледения континент е най-малката от 30 години насам. Размерът й е 5 милиона квадратни километра, а предходната година е била 4 пъти по-голяма ", добави проф. Христо Пимпирев, началник на Българския антарктически институт. / Нова тв

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР