Оставете буболечките, да си ядем мамалигата, призова румънският министър на

...
Оставете буболечките, да си ядем мамалигата, призова румънският министър на
Коментари Харесай

Италия казва Не! на щурците в пицата. А вие?

Оставете буболечките, да си ядем мамалигата, прикани румънският министър на земеделието Петре Дая Гледайте етикета, две Е-та демонстрират съществуването на инсекти
 

Италия е първата страна от Евросъюза, която сподели " Не! " на насекомите в храната, с цел да отбрани националната си кухня. Преди дни  министърът на земеделието Франческо Лолобриджида подписа четири указа, касаещи продажбата в Италия на брашна от инсекти. Те се отнасят за брашната от домакински щурец,  мигриращ скакалец,  жълт брашнен бръмбар и от дребен брашнен червей. Употребата им в Европейски Съюз бе позволена преди два месеца. Съгласно указите на Лолобриджида, четирите типа насекомни брашна ще бъдат особено етикетирани и ще са сложени на обособени лавици в магазините, тъй че да излиза наяве какъв е произходът им и хората да могат да ги разграничават елементарно от останалите брашна.
-->
Мерките в четирите постановления пристигнаха тъкмо когато в Торино се появиха паста, самун и гризини от брашно от щурци, в Милано -  чийзбургер с брашно от щурци, а в Парма - кроасан със същото насекомо. В региона на Торино, в градчето Скаленге, даже има стопанство за произвеждане на този артикул. 

Италия се гордее с националната си кухня и с разпространяването й по света. Нарастващата приложимост на брашно от щурци, скакалци и ларви на инсекти срещна гневна опозиция в страната. В знак на боязън, че насекомите могат да бъдат свързани с италианската кухня, трима министри свикаха конференция в Рим, с цел да разгласят четирите указа, упоменати нагоре.

" Фундаментално значимо е тези брашна да не се свързват и смесват с храна, създадена в Италия ", безапелационен бе Лолобриджида (който е праплеменник на умрялата неотдавна обичана актриса Джина Лолобриджида и брачен партньор на премиерката Джорджа Мелони).

И четирите типа инсекти са представени в италианските постановления, те ще изискват да бъдат маркирани с огромни букви на всички съдържащи ги артикули, които да бъдат изложени настрана от другите храни. " Който желае да яде тези артикули, може, само че тези, които не желаят, и допускам, че това са множеството италианци, ще могат да избират ", сподели министърът.

Той акцентира, че се обръща към италианците по отношение на разрешението на Европейска комисия да се яде тази нечистотия, което " множеството италианци ", несъмнено, не желаят да вършат. И по този начин хората " би трябвало да знаят какво ядат " и да виждат какво има на рафтовете в магазините. Законодателството ще забрани и потреблението на брашна от инсекти в " типични " италиански артикули като пица и паста.

Лолобриджида е краен националист във връзка с храната, което се добавя от обстоятелството, че изрично поддържа митингите на италианската асоциация на земеделските производители " Колдирети " (Coldiretti) против синтетичното месо, за което също се желае узаконяване в Европейски Съюз.

Сред експертите на Запад няма огромен спор, защото се знае от дълго време, че насекомите ще навлязат на трапезата. Те са богати на протеини, омега-3 мастни киселини, желязо, цинк, фолиева киселина и витамини В12, С и Е. Твърди се, че избавят околната среда от прекалено натоварване, планетата от световното стопляне, изменението на климата, а също така пестят и водни запаси. Животновъдството да вземем за пример има потребност от места за паша, всевъзможни фуражи, а кравите са измежду главните източници на изпускани в атмосферата нездравословни газове.

По данни на Световния стопански конгрес насекомите употребяват по-малко запаси от обичайния добитък. За всеки кг тегло на една крава са нужни към 10 кг храна, а на насекомите - по-малко от два кг. Фермерът се нуждае от 112 литра вода, с цел да получи грам протеин от наедрял рогат добитък и единствено 23 литра от инсекти. Освен това буболечките са доста по-лесни за развъждане.

Привържениците на теорията за глобалистката интрига обаче са много крайни, що се отнася до насекомите като източник на храна за човечеството. Както демонстрират голям брой научни проучвания, насекомите са съвършените носители на паразити и патогени за хората, а това се премълчава. Ако се разболеем, ще имаме потребност от медикаменти, ваксини, от които фармацевтичната промишленост ще завоюва доста пари. Истинската цел на смяната е ясна за антиглобалистите - да се сведат до най-малко разноските за произвеждане на храна за всеобщия консуматор, до момента в който богатите не престават да се хранят с най-хубавото от най-хубавото в отглеждането на животни.
Какво се случва в Румъния
В миг, когато тематиката за надигаща се продоволствена рецесия и търсене на различни източници за облекчаване на питателните потребности на популацията става все по-актуална в Европа и света, една опозиционна партия в Румъния предприе стъпки към законодателно блокиране на опцията румънците да стартират да се хранят с бръмбари и червеи в бъдеще. Опозиционният Алианс за единение на румънците (АЕР) - относително нова партия, която влезе за първи път в Народното събрание след изборите през декември 2020 година, внесе неотдавна проектозакон за възбрана на потреблението на инсекти в производството на храна за популацията. Редица медии в страната през последните месеци обърнаха внимание на тази тематика. Сайтове пишат, че Европейски Съюз ще принуди жителите си да ядат инсекти. 

Тези клюки обаче се оказват подправени, защото Европейски Съюз единствено предлага потреблението на насекоми, само че не задължава никого да ги яде. " Европейска комисия няма да принуждава жителите да ядат инсекти. Консумацията им е допустима, само че в никакъв случай наложителна, доколкото те са позволени като нови хранителни артикули от Комисията ", се показва в публично изказване на " държавното управление " на Европейски Съюз.

Темата за потреблението на инсекти беше коментирана предишния месец и от министъра на земеделието на Румъния Петре Дая, който сподели, че не е склонен с политиката на Европейски Съюз във връзка с храненето през 21 век. " Не яжте брашно от щурци! Какво желаете от щурците? Оставете ги да пеят там, където са! Ние ядем, каквото би трябвало. Ядем сарми, ядем наденици. Няма да заместите в този момент яйцата от кокошки с един червей. Аз като инженер агроном нормално се боря с буболечките, не ги хапвам. Нека да се върнем към нашата мамалига ", прикани министърът в телевизионно изявление.
Ето кои Е-та на етикета демонстрират съществуването на насекоми
След приемането на регламента тематиката за влагането на инсекти в производството на хранителни артикули стана една от най-дискутираните и у нас. Оказва се, че доста хора не знаят, че от дълго време насекомите се употребяват за изработката на разнообразни храни. Необходимо е човек да е информиран какво стои зад цифрите и буквите в съставките на етикета.

Така да вземем за пример, когато видите обозначенията Е120 и Е904, би трябвало знаете, че става въпрос тъкмо за това!

Червеният оцветител E120 Кармин може да се срещне в състава на доста артикули. Кармин, карминова киселина или кохинил - това е названието на едно и също вещество с червен цвят. От всички естествени багрила на пазара Карминът се смята за най-устойчив на разнообразни типове топлинна обработка и излагане на слънчева светлина. В днешно време Карминът заема близо 10% от общото количество натурални оцветители.

Този оцветител се извлича от сушени инсекти. По-скоро от телата на женски и яйца на безгръбначни от избран тип. Става въпрос за насекомото кохинил, което живее на повърхността на някои растения. Среща се в Мексико, Съединени американски щати и на други места. Някои от растенията, с които се храни, са кактусите. Кохинилът забива хоботчето си в тях и стартира да смуче от сока на растението. След като един път си е избрало растение, насекомото не го сменя, а остава на него сходно на паразитите.

Работниците минават и обират насекомите, които след това се изсушават, с цел да се извлече аленият оцветител от тях. Създават се и специфични ферми с растения, подобаващи за кохинила. Тъй като това е естествен, а не синтетично изработен оцветител, цената на кармина е висока и бизнесът с производството му е прелъстителен.

Е904 е естествена смола, която се създава от насекомите щитоносни въшки. Те паразитират по някои дървета в тропическите и субтропическите региони, най-вече в страните от Югоизточна Азия и Индия. Веществото се разтваря добре в алифатни низши алкохоли, основи. В бензол разтворимостта е слаба, в бензен, ацетон, вода, етер и масла - не се разтваря.

Избеленият шеллак съставлява бяла гранулирана аморфна смола. Избеленият шеллак без восък е светложълта гранулирана аморфна смола.

Шеллакът се употребява в хранително-вкусовата индустрия на първо място като глазиращ сътрудник за пресни плодове (пъпеши, праскови, ананаси, ябълки, круши) и цитруси. Добавката влиза в състава на глазури за шоколад, бонбони, дражета, тестени произведения с глазури. С помощта на шеллака се основават покрития за дъвки, кафе на зърна, ядки.

Според специалисти, и двете добавки не са рискови за човешкото здраве.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР