Финландия затвори границата си с Русия миналата година, за да

...
Финландия затвори границата си с Русия миналата година, за да
Коментари Харесай

Финландия настоява ЕС да намери общи мерки за предотвратяване нап...

Финландия затвори границата си с Русия предходната година, с цел да прекрати забележителния брой идващи мигранти от страни като Сирия и Сомалия, и упрекна Москва, че употребява миграцията като оръжие против нея и Европейския съюз - изказване, което Кремъл изрично отхвърля.

 

Някои мигранти обаче не престават да идват в скандинавската страна. По тази причина през днешния ден финландското държавно управление внесе в Народното събрание предложение, което ще разреши на граничните чиновници да връщат търсещи леговище, които се пробват да влязат в страната от Русия.

" Трябва да сложим нашата национална сигурност и сигурността на страните от Европейски Съюз преди всичко. Пределно наясно сме с нашите отговорности да направляваме външната граница на Европейския съюз ", безапелационен бе Орпо.

 

През 2023 година Финландия обтегна връзките си с Русия, като изостави дългогодишната си военна необвързаност и се причисли към НАТО в отговор на нахлуването на съветските сили в Украйна. Освен това страната е подписала двустранен пакт за защита със Съединените щати.

 

Проектозаконът, препоръчан от дясната ръководеща коалиция, признава, че връщането на мигранти назад в Русия без обработка на молбите им за леговище би било в нарушаване на интернационалните задължения на Финландия за правата на индивида, само че разяснява, че използването му ще бъде краткотрайно и лимитирано.

За приемането му ще са нужни 5/6 от гласовете в Народното събрание - високото условие във връзка с конституционни въпроси - и триумфът не е обезпечен.

 

Законопроектът ще разреши на граничните управляващи да връщат мигранти, които влизат от Русия, с или без потребление на мощ. Той обаче няма да се ползва за деца и хора с увреждания, чиито молби за леговище Финландия ще продължи да приема.

По данни на граничната защита тази година по-малко от 40 мигранти са пресекли границата от Русия, откогато Финландия затвори своите сухопътни пунктове, до момента в който пристигналите през пунктовете предходната година са към 1300. Остава отворен само един жп прелез, единствено за товари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР