Особен вид нарушение на съня, спадащо към групата на т.нар.

...
Особен вид нарушение на съня, спадащо към групата на т.нар.
Коментари Харесай

Агресивно или насилствено поведение по време на сън


Особен тип нарушаване на съня, спадащо към групата на така наречен парасомнии, характеризиращи се с настъпването на нежелани събития по време на сън, е така наречен поведенческо разстройство, настъпващо по време на REM-фазата на съня.

REM-свързаното поведенческо нарушаване на съня е положение, при което сънуващият прави дейности, които настъпват в неговия сън . Тези сънища елементарни са изпълнени с деяние. Могат да бъдат даже и насилствени. Характерът на епизодите нормално се утежнява с времето. В началото те могат да включат минимална интензивност на сънуващия. По-късно нормално получават по-насилствен темперамент. Състоянието нормално се пренебрегва в течение на години. В някакъв миг обаче може да стане причина за пострадване както на самия сънуващ, по този начин и на неговия партнъор в леглото.

Този тип парасомния постоянно може да се сбърка със положението на сомнамбулизъм или нощните кошмари. При тези болести обаче, спящият постоянно се усеща комплициран след пробуждане. Обикновено е належащо време, с цел да се разсъни изцяло. За разлика от тези случаи, хората, страдащи от REM-свързано поведенческо разстройство, нормално се разсънват бързо. Веднъж събудени, те постоянно могат да пресъздадат в елементи наличието на техния сън.

Детайлите от съня постоянно се пресъздават и в необикновеното държание на сънуващия. Те могат да включат:
Викане или крещене; Използване на ругатни; Мятане в леглото; Сграбчване; Удряне с пестник или ръчкане; Ритане; Скачане
Например, човек, измъчен от този тип парасомния може да сънува, че играе футбол. В този случай той може да се „ изстреля” от леглото си в опита си да хване топката. Друг вероятен сюжет е бягството от избран нападател, което също може да резултира в рухване от леглото.

Хората, страдащи от този тип парасомния рядко се разхождат, отварят очи или излизат отвън спалнята. Всички тези неща са по-характерни за хората, страдащи от сомнамбулизъм. REM-свързаното поведенческо разстройство не е обвързвано с ястие или пиянство по време на сън. Епизодите не включват полова интензивност или вървене до банята.

Епизодите на този тип парасомния пораждат по време на REM съня (т.нар. rapid eye movement sleep). Нормално сънят включва няколко етапи на REM-сън. Епизодите на REM-сън пораждат на всеки 1,5-2 часа всяка нощ. Това демонстрира, че първият епизод на този тип парасомния може да възникне към час и половина след заспиване. Епизодите могат да продължат до събуждането утринно време. Средно към четири епизода могат да се следят за една нощ. Честотата на пристъпите е вариабилна като те могат да са и извънредно на рядко – да вземем за пример един на седмица или на месец. Обикновено не настъпват по време на сънливост.

Само по себе си това нарушаване на съня не води до нараснала унесеност денем. Често обаче неговата поява се асоциира и с други сънни разстройства, включително сънна апнея , периодически придвижвания на крайниците , нарколепсия , които от своя страна са свързани с нараснала унесеност през деня.

Епизодите на REM-свързаното поведенческо разстройство на съня постоянно нарушава съня на партнъора в леглото . Това постоянно се оказва и повода за осъзнаване на казуса. Хората, страдащи от това положение, не са по-агресивни от останалите хора, когато са в будно положение. Това разстройство се приема за чисто здравно заболяване, без да има психиатрична съставния елемент. Хората с този тип парасомния обикновено нямат предстоящ психологичен проблем.

REM-свързаното поведенческо разстройство на съня поражда най-често измежду мъжкия пол, като най-уязвима се оказва възрастта след 50г. Рядко се следи измежду дамите и децата. Заболяването визира към 1 % от хората. Често се открива в асоциация с някакво неврологично заболяване – Паркинсонова болест (33%), мултисистемна недоразвитост (90%). Хората, страдащи от това нарушаване на съня имат по-висок риск от развиване и на друго сънно разстройство – нарколепсия, периодически придвижвания на крайниците, сънна апнея.

Фактори, които усилват интензивността на REM-фазата на съня също могат да допринесат към поява на епизодите на това разстройство – алкохолна абстиненция, сънна депривация, тумори на мозъчния дънер, инсулт, приложимост на избрани лекарства.

Свързани публикации.. Сънна парализа - смут в будно положение 1 Ходене по време на сън - да се тревожим ли? 0 Епизоди на нощен смут при детето - по какъв начин да се оправим с тях? 0

Диагнозата на това заболяване включва обстоен роман, най-много от страна на партнъора, за епизодите по време на сън. Наложително е и проучване на неврологичния статус на пациента, както и провеждането на полисомнографско проучване с видеозаснемане.

Терапията включва използването на лекарства – включително клоназепам , както и обезопасяване на средата за сън, избягването на избрани лекарства и алкохол, обезпечаването на задоволително количество нощен сън и лечението на други налични, свързани със съня, разстройства.4636
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР