Експертите смятат, че ако Украйна успее да спечели войната срещу

...
Експертите смятат, че ако Украйна успее да спечели войната срещу
Коментари Харесай

Business Insider: ВСУ подготвя почвата за удари с F-16 по Крим, които могат да обърнат войната

Експертите считат, че в случай че Украйна успее да завоюва войната против Русия някъде, то това ще бъде в анексирания Крим. Още при започване на годината президентът на страната Володимир Зеленски даде да се разбере, че битката за този полуостров и Черно море ще играе централна роля през идващите месеци. Според Business Insider триумфът на Украйна в Крим ще бъде сериозен удар за съветския президент Владимир Путин.

" Поражението на Русия в Крим би било не просто проваляне, а оскърбление ", счита Олга Хвостунова, помощник в програмата " Евразия " в Института за външнополитически проучвания.

Удари в Крим

През последните няколко седмици украинските военни започнаха серия от сполучливи офанзиви в района, като унищожиха няколко съветски батареи за противовъздушна защита и удариха летище Белбек край Севастопол.

Елина Бекетова, специалист по народна власт в Центъра за разбор на европейската политика, декларира, че тези удари са били " сполучливи с помощта на задълбочената подготовка и систематичната работа, по-добрите благоприятни условия на силите за защита, сателитното и въздушното разузнаване, предоставени на Украйна от съдружниците от НАТО ".

Въпреки че Украйна загуби военноморския си флот по време на анексирането на Крим, тя съумя да унищожи Черноморския флот на Русия благодарение на морски безпилотни самолети. Това разреши възобновяването на превоза на зърно през Черно море и принуди руснаците да скрият корабите си надалеч от полуострова.

Мария Снегова, старши теоретичен помощник в програмата " Европа, Русия и Евразия " в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, отбелязва, че Крим " е основен за достъпа на Русия до Черно море и интервенциите ".

" Крим разрешава насочването на мощ към останалата част на Черно море. Съответно задържането на съветските военноморски позиции в Крим е от решаващо значение за Украйна ", изяснява специалистът.

По този метод офанзивите против полуострова и противниковия флот имат за цел да лишат " съветските сили от опцията да употребяват полуострова за набези против континентална Украйна ", както и да пресечен поддръжката за съветските войски в анексираните територии в Южна Украйна.

Разрушаване на Кримския мост

Унищожаването на Кримски мост може да бъде както стратегическа и алегорична победа за Украйна, по този начин и сериозен удар за Путин. Украйна към този момент два пъти е нанасяла удари по обекта, само че до момента не е съумяла да го унищожи. Служители на Главното разследващо ръководство към Министерството на защитата на Украйна (ГРУ) обявиха пред Guardian, че украинските сили ще го нападат за трети път преди края на годината.

Крим ще бъде цел за F-16

Фредерик Мертенс, стратегически анализатор в Центъра за стратегически проучвания в Хага, счита, че като нападна противовъздушната защита в Крим, Украйна " приготвя почвата " за бъдещи въздушни удари с F-16.

" Крим е уязвим. Руснаците имат относително лимитирано пространство за маневриране на полуострова... Путин има какво да губи както в политически, по този начин и във боен проект. Така че, в случай че стеснен брой изтребители могат да окажат действително влияние, то е тук - и над Черно море, което става изцяло налично, откакто противовъздушната защита в Крим бъде демонтирана ", добавя той.

Известно е, че Русия е пребазирала най-модерната си система за противовъздушна защита С-500 на полуострова, с цел да отбрани района от самолети.

" Русия не може да си разреши да загуби Крим. Това дава опция на Украйна да употребява застрашения статут на Крим като разменна монета в бъдещите договаряния ", счита Снегова.

В същото време Бекетова е уверена, че в случай че Украйна успее да си възвърне контрола над Черно море, да си върне полуострова или просто да окаже задоволителен напън върху тези територии, с цел да заплаши Путин, " това ще значи завършек на войната ".

(Източник: Фокус)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР