Основният смисъл на КСНС е да покаже очакванията на президентството,

...
Основният смисъл на КСНС е да покаже очакванията на президентството,
Коментари Харесай

Ст. Делийски за Фрог: ДПС очаква нещо от Борисов

Основният смисъл на КСНС е да покаже упованията на президентството, че има страна. Той е един от инструментите да се покаже ролята на президента като въплъщение на единството на нацията. В този смисъл КСНС не е незначителен. Друг е въпросът какви решения ще се вземат на него изключително когато става дума за корупцията и дали ще се изпълнят след това. Това съобщи пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски във връзка последния КСНС при президента.
От последния КСНС разбрахме, че има проблем, който би трябвало да се взема решение основно със законодателни ограничения. Големият въпрос е дали корупция се бори със закон, изключително когато корупционните взаимоотношения са структуроопределящи за системата. Те не са девиация, отклонения от нормата, а самата норма, върху която действа политическата система.

Единственият потребен ход в битката с корупцията е политическото водачество. Моника Маковей го назова политическа воля. Става дума за водачество, което не толерира сходен вид държание, тъй като рибата се вмирисва откъм главата. По-надолу в йерархията ще се знае, че от горната страна не се приема сходно държание. Виждам основна роля на президента, който може да се опита да вкара подобен вид водачество и да се опита да го направи.

Делийски разяснява желаната оставка от Движение за права и свободи на Патриотите: „ Движение за права и свободи може би има за цел да се нарежда опозиционно и да концентрира вниманието върху кардинални неща, а не върху технологията на правене на политика. Това е знак, че Движение за права и свободи чака нещо от Борисов. Партията на Доган търси самодейност от негова страна. Казва му: „ Обърни ни внимание”. Исканата оставка не е просто офанзива към Патриотите.

По отношение на протичащото се в Българска социалистическа партия политологът разяснява: Нинова не е решила казуса с властта. Големият въпрос е какъв вид партия ще бъде Българска социалистическа партия, накъде ще тръгне. Дали ще се трансформира в инструмент за осъществяване на ползите на част от върхушката, или ще бъде същинска лява демократична партия. Ако смъкват Нинова, няма кой да оглави партията. Дори и да има, той ще бъде определен на правилото - който поведе борбата против нея.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР