България изпреварва много държави по брой жени лидери, а с

...
България изпреварва много държави по брой жени лидери, а с
Коментари Харесай

Хилари Клинтън в София: Правата на жените са незавършеното дело н...

" България изпреварва доста страни по брой дами водачи, а с директивата " Жените в управителните препоръки " броят им единствено ще се усилва и още веднъж благодари за забележителните стъпки, които прави страната ни по повод равенството на дамите ", сподели още Хилари Клинтън.

Срещата в София е част от " Пътя към септември " на CGI - целогодишни срещи за определяне на нови партньорства и намиране на способи за решение на неотложни световни проблеми. Финалът на срещите е в Ню Йорк на 23 и 24 септември.

 

Тазгодишната тематика на форума " Разчупване на бариерите: Инвестиране в дами бизнесмени " е фокусирана върху поддръжката на световния прогрес на дамите водачи в частния и обществения бранш. Сред участниците в срещата са и президентката на Косово Вьоса Османи, Чери Блеър - брачната половинка на някогашния английски министър председател Тони Блеър и основателка на Фондация за дамите " Чери Блеър " и други.

 

По думите ѝ макар приноса им, доста дами и девойки се сблъскват с спънки. Получавали към 24% по-ниски приходи. Намирали повече работа в по-нископлатените елементи на стопанската система. 

 

" Трябва да сме почтени във връзка с метода на мислене и правните бариери, които се слагат. Предприятията, ръководени от дами, са получили 2% по-малко от вложения рисков капитал през предходната година. Говорила съм с доста хора и постоянно има някакво опрощение, което значително се корени в предубеждения ", показа Хилари. 

Тя посочи, че 1 от 10 дами живее в беднотия, само че стопанските системи, в които се намират, не могат да продължат да действат без техния неплатен труд.

 

" В Африка виждаме дами, които работят на всички места, и все пак техният труд не се регистрира, той е неплатен. Има толкоз доста неща, които могат да се създадат. Щастлива съм, че организираме тази полемика в България ", сподели тя.

 

" Благодаря, че се погрижихте гласът на Косово да бъде чут, доста съм щастлива да се причисля към вас през днешния ден, с цел да обсъдим тази тематика. Овластяването на дамите е овластяване на обществата ", сподели и президентът на Косово Вьоса Османи.

 

Тя уточни, че като юрист и деятел е видяла, че колкото повече се овластяват девойките, толкоз повече обществото просперира.

 

От думите ѝ стана ясно, че политиките на Косово изрично включват овластяването на нежния пол. И имало единствено един елементарен метод да се реализира стопански напредък - вложение в човешкия капитал, както при мъжете, по този начин и при дамите.

" Ако не включим половината от човешкия си капитал, ще имаме 50% по-малък напредък ", съобщи Османи и с оскърбление показа, че икономическите промени не били ориентирани към поддръжка на цялостния човешки капитал в нейната татковина.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР