Основната функция на тази комисия е да обсъди идеите за

...
Основната функция на тази комисия е да обсъди идеите за
Коментари Харесай

Славов: Импийчмънт на Гешев е приоритет в Комисията за конституционни въпроси

Основната функционалност на тази комисия е да разиска концепциите за конституционна промяна , които другите политически партии в събранието декларират, че имат. Нашите цели са ориентирани към структурна смяна във Висшия правосъден съвет, цялостно делене на Висшия правосъден съвет, да остане подобен за съдиите, да има за прокурорите обособен съвет, понижаване мандата на основния прокурор, опция за предварително освобождение на основния прокурор , така наречен импийчмънт.

Това са някои от най-основните хрумвания и несъмнено, една, за която мисля, че има единодушие във всички – въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба.

Това сподели пред публицисти в коридорите на Народното събрание Атанас Славов от „ Демократична България “ във връзка Комисията по конституционни въпроси.

„ Демократична България “ още в 45-я парламент внесе в Народното събрание своя план за промени в Конституцията. ГЕРБ също знаем, че има план за промени, Движение за права и свободи, „ Продължаваме промяната “, акцентира Славов.

По думите му главното е да стартира диалогът и за тази цел има потребност от този конгрес, който ще съставлява комисията, с цел да се слагат концепциите, да се дискутират с представители и на гражданското общество, и на академичната общественост. „ България най-сетне би трябвало да си свърши работата като държава-членка на Европейския съюз и да правим нужните промени, за които получаваме непрекъснато рекомендации от разнообразни институции “, изясни Славов.

Той добави, че съгласно него няма парламентарно показани политически обединения, които имат някакви настройки за президентска република. „ Личната ми позиция и тази на „ Демократична България “ е, че президентската република не е решение на проблемите на страната “, посочи Славов и добави, че укрепването на парламентаризма би трябвало да е тържествен вход за създаване на правовата страна в България.

На въпрос по кое време чака да проработи тази Комисия по конституционни въпроси, тъй като в 47-я парламент имаше такава, само че тя нямаше нито едно извършено съвещание, той отговори, че тогава това се е случило, тъй като опозицията е отказала да взе участие. „ Заявките на всички обединения сега са, че ще излъчат представители, което значи, че може да се възнамерява след основаването ѝ съвещания, т.е. в границите на седмици да забележим първи съвещания на комисията “, сподели още Атанас Славов
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР