Основен акцент в политиката за подкрепа в България остават малките

...
Основен акцент в политиката за подкрепа в България остават малките
Коментари Харесай

Основен акцент в политиката за подкрепа остават малките и средни стопанства

Основен акцент в политиката за поддръжка в България остават дребните и междинни стопанства. Това оповестиха от агроминистерството, цитирайки министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която откри публично българския щанд на Международното профилирано селскостопанско ревю "Зелена седмица 2020 " в Берлин. Тя добавя, че в дебата за бъдещата Общо селскостопанска политика би трябвало да бъдат направени взаимни отстъпки. Министър Танева прецизира, че положителното обръщение при формалното разкриване на ревюто е, че политическите ръководители в Европейски Съюз схващат нуждата от съответно бюджетно финансиране на земеделските производители. По думите й, всяка от страните членки доста добре схваща предизвикването на нашето време и практиките, които би трябвало да станат нормални в земеделието. "Това са точно тези, които щадят околната среда. Въпросът е какъв бюджет ще се контракти за ОСП, а това зависи от Многогодишната финансова рамка ", прецизира министър Танева.

Отбелязва се една позитивна тендеция - на растеж в търсенето и производството на биологични артикули, както в България, по този начин и на равнище Европейски съюз.

С фолклорна стратегия и обичайни български артикули министър Танева посрещна федералния министър на прехраната и земеделието Юлия Кльокнер.

Германия е измежду главните сътрудници в търговията на България със селскостопански артикули. През 2018 година аграрният стокообмен сред двете страни възлиза на 635 млн. евро, което е със 7.1 % над равнището от 2017-а. Експортът на селскостопански артикули за немския пазар се покачва с 15.6 % на годишна база до 292.4 млн. евро. Водещите селскостопански артикули в българския износ за немския пазар през 2018 година са слънчогледът и пшеницата, следвани от модифицирани плодове, хлебарски, тестени сладкарски или бисквитени артикули, мед, сирена, растения, семена и плодове, употребявани в парфюмерията и медицината, тютюн, шоколадови произведения, кюспета и други първични материали и артикули.

Изложението има политически темперамент и всяка една страна показва нa него обичайното си произвеждане, отбелязва министър танева. Тя е благодарила на всички български производители, които в границите на ревюто показват по най-хубавия метод страната ни за поредна година. Площта на тазгодишния българския щанд е 143 кв. м, където 19 компании показват своите артикули. Той е проведен в шест къта: вина; мед и сладка; млечни продукти; месни продукти; биологични продукти; етерично-маслени артикули. В него има и ъгъл, на който България ще бъде рекламирана като туристическа дестинация от представители на Министерството на туризма. Посетителите на ревюто могат да дегустират български виновност, био артикули на основата на етерични масла, био орехово масло, пчелен мед и пчелни артикули, био месни и млечни артикули, сладка и конфитюри, плодови сокове, био бадеми, био солети и бисквити.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР