Осигуряването на общоевропейска регулаторна рамка за развитие на технологиите с

...
Осигуряването на общоевропейска регулаторна рамка за развитие на технологиите с
Коментари Харесай

Емил Радев с интересна лекция пред студенти, свързана с изкуствен интелект

 Осигуряването на общоевропейска регулаторна рамка за развиване на технологиите с изкуствен интелект е значимо за развиването на вътрешния пазар, за отбраната на жителите на Европейски Съюз, както и за правната сигурност на предприятията и организациите, които създават и внедряват такива технологии. Това разяснява евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ доктор Емил Радев на провелия се в Икономическия университет във Варна спорен конгрес по отношение на вероятностите и рисковете пред приложението на изкуствения разсъдък в другите публични сфери. Събитието, което е част от Седмицата на правото във висшето образователно заведение, беше публично намерено от ректора проф. доктор Евгени Станимиров и доцент доктор Андрияна Андреева, началник на катедра " Правни науки “. В полемиката се включи и проф. доктор Надя Костова, зам.-ректор по научноизследователската активност и развиване на фрагментите в ИУ – Варна.

" Етиката е в центъра на дебата, който се води в Европейски Съюз по отношение на изкуствения разсъдък ", посочи Емил Радев. Той показа рекомендациите, включени в признатите от Европейския парламент отчети и предшестващи предстоящото до дни предложение на Европейската комисия за пакет от правила. " Европейски Съюз пое ангажимент да създаде метод, насочен към индивида, и заема изключително твърда позиция по въпросите, свързани с поверителността, отбраната на данните и разпоредбите за недопускане на дискриминация ", означи българският евродепутат. По думите му стратегическият метод на Европейски Съюз е доста друг от този на Съединени американски щати, който е на основата на саморегулирането и се концентрира върху начинания на частния бранш. " Различен е и от китайската тактика, която дава приоритет на управителен от държавното управление метод, със забележителна съгласуваност сред частния и обществения бранш ", добави Радев. Той обаче посочи, че вложенията в изкуствен интелект в Северна Америка са 6 пъти повече. " Изпреварва ни и Азия, а при подобаваща среда за развиване Европа има капацитет освен да догони, само че и да заеме лидерско място ", счита евродепутатът.  Той цитира отчет за европейската оценка на добавената стойност, съгласно който общата етична рамка може да донесе на Европейски Съюз 294,9 милиарда евро спомагателен Брутен вътрешен артикул и 4,6 млн. спомагателни работни места до 2030 година

Емил Радев изрази позицията, че Европейски Съюз би трябвало да се възползва от отсъствието на конкуриращ се световен модел на ръководство и да завоюва цялостните преимущества на " първия мотор “, установявайки стандартите във връзка с етичните въпроси, свързани с изкуствения разсъдък. Общоевропейските законодателни дейности ще обезпечат на промишлеността в Европейски Съюз конкурентно предимство, уверен е евродепутатът.

Той акцентира, че европейските консуматори чакат идентични права и ниво на сигурност, без значение дали даден артикул или система употребява изкуствен интелект или не. Затова тези, които създават и внедряват технологии с изкуствен интелект, към този момент са обект на европейското законодателство в региона на главните права. То визира отбраната на данните, неприкосновеността на персоналния живот, недискриминацията.

" Създавайки ясна европейска регулаторна рамка обаче не просто ще генерираме оптимални в обществено, екологично и икономическо отношение резултати, само че и ще подпомогнем установяването на среда на доверие към изкуствения разсъдък ", съобщи още Емил Радев. По данни на Евробарометър 88% от европейците считат, че технологиите с изкуствен интелект изискват деликатно ръководство. В същото време 61% гледат позитивно на изкуствения разсъдък и роботите.

" Законодателните решения, които ще очертаят общоевропейската правна рамка в тази сфера, би трябвало да подсигуряват ефикасното й използване, либерален контрол и отчетност. Неизбежно е да се постановат рестрикции, с цел да се обезпечат механизми за отбрана на човешките права и полезностите на Европейски Съюз, само че тези рестрикции не трябва да стопират развиването на високотехнологичния бизнес ", уточни в умозаключение Емил Радев, като се разгласи за уравновесен метод при регулацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР