Осигуряване на радио- или телефонна връзка по автомагистралите и скоростните

...
Осигуряване на радио- или телефонна връзка по автомагистралите и скоростните
Коментари Харесай

Прокарване на шосетата пред пустеещи земи и телефонно покритие на магистралите предвижда нова наредба

Осигуряване на радио- или телефонна връзка по автомагистралите и скоростните пътища, създаване на пътни трасета най-вече през пустеещи земи и до 10-метрова зона, в която край пътя да няма никакви обекти, планува план на Наредба за планиране на пътища, оповестена за публично разискване на уеб страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството. След приемането им, разпоредбите ще важат при проектирането на нови и при реконструкцията на съществуващи пътища.

В момента планиране на пътища и оборудванията по тях се прави по стар модел, текстовете не са настоящи и в тях липсват значими раздели, отнасящи се до планиране на пътни възли и кръгови кръстовища, на зони за отдих, за обсег и наличие на пътните планове и др, се споделя в причините в поддръжка на документа.

Според плана на нормативния акт пътищата би трябвало да дават отговор на екологични условия, заради което би трябвало да се заобикаля прекосяване през вододайни зони и естествени резервати. Приоритетно те ще минават през необработваеми и едва продуктивни земи, като могат да вървят единствено по границите на аграрни земи с трайни насаждения.

Регламентираната в плана на наредбата безвредна зона, в която не би трябвало да има билбордове, преместваеми обекти, дървета, стълбове и други трудности, стартира от края на дейната лента за придвижване, варира от 1.5 м за третокласни и локални пътища и скорост по-ниска от 60 км/час до 10 м при автомагистрали и скоростни пътища.

С наредбата се въведени и нови типове кръгови кръстовища, като се планува те да могат да бъдат изграждани тук-там, където се пресичат повече от четири пътни потока, както и в места, където елементарното кръстовище ще бъде със комплицирана геометрия. Според наредбата такива уреди са подобаващи и при обстановка, в която разликата в прогнозната активност на придвижването по главното и второстепенното направление на придвижването е не повече от 30%, на практика е мъчно да се откри кое е основното направление и въвеждане на път с преимущество не би отговаряло съответно на транспортната активност.

В документа е обърнато внимание и на велоалеите, като те би трябвало да необятни най-малко 1.25 метра, в случай че са за една лента на придвижване и 2 метра при две ленти. Общите алеи за колоездачи и пешеходци, би трябвало да са необятни най-малко 2.50 метра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР