Още преди 19 века един човек е стигнал до идеята

...
Още преди 19 века един човек е стигнал до идеята
Коментари Харесай

Плутарх - живот и факти

Още преди 19 века един човек е стигнал до концепцията да показа на съвременниците си тогавашните велики хора на Европа. Това става посредством едно популярно произведение, озаглавено Успоредни животописи. Тези забележителни текстове, от които са останали единствено 46, са писани през ІІ век преди новата епоха и разказват популярни гърци и римляни. Те са толкоз положителни литературни творби, че обезсмъртяват освен описаните персонажи, само че и своя създател - Плутарх. Кой е Плутарх и какво знаем през днешния ден за него?

Произход на Плутарх

Плутарх е гръцки мъдрец, живял по времето, когато античната му страна е в състава на Римската империя и е нейна провинция. От предишното величие и популярност на Елада не е останало нищо, с изключение на изтънчените гръцки разбирания за изкуство и нематериалност, които оказват облагородяващо влияние на суровия римски живот.

През 27 година преди новата епоха римската власт в Гърция е узаконена изцяло и това поставя началото на триста години кротичък живот и развиване за античната гръцка страна. Този интервал е белязан с подем за родината на Плутарх, защото римската правда основава ред, а гърците дават на новия хегемон от своята просвета.

Семейството на Плутарх е богато и авторитетно, дава му доста благоприятни условия, както и родното му място, град Херонея. Така че Плутарх прекарва съвсем целия си живот там и си занимава с математика, реторика, философия и вяра в родното си място. В Херонея той е един от двамата свещеници в Аполоновия храм в Делхи.

В родното си място той основава и своите Животописи, създали го прочут вечно. Плутарх има и римско поданство, само че е предпочел родната Гърция, с нейната богата история и нематериалност, което се е оказало извънредно удобно за заниманията му като мъдрец. Плутарх умира в Делфи на 82-годишна възраст.

Творчество на Плутарх

Учените, които изследват наследството на Плутарх, споделят, че до нас са стигнали към тридесет % от цялото му творчество. Напълно изгубени са философските му съчинения и по тази причина за възгледите му се съди по фрагменти от други творби.

Цялото творчество на Плутарх се събира в две съществени книги. Едната е Моралии и съставлява алманах с есета, които са на разнообразни тематики. Написани са на лек жанр и са забавни размишления за живота. Те са и самобитна подготовка за делото на живота му, неговите Животописи.

Творбата му е издигната на основата на паралелни описания на живота и делото на двойки известни персони, като единият е грък, а другия римлянин. Паралелно са показани военните гении Александър Македонски и Юлий Цезар, както и двамата оратори Демостен и Цицерон.

Важно е уточнението, че това не са исторически сводки, а литературни произведения. Затова и създателят не се стреми да бъде напълно прецизен с историческите обстоятелства, а повече се стреми да следва сюжета и създаването на характерите. Трудът му и през днешния ден изумява с дълбочината на мисълта и с огромните си систематизирания, които приказват за отлична информираност и схващане на обстоятелствата. По тази причина творбите му са ценени и през днешния ден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР