Още по темата Защо си тръгва Тelenor и кой ще

...
Още по темата Защо си тръгва Тelenor и кой ще
Коментари Харесай

Приходите и печалбата на "Теленор" са се понижили в края на 2017 г.

Още по тематиката
Защо си потегля Тelenor и кой ще купи българския телеком

Причината е, че в Азия се печели повече. А определеният нов притежател е американски фонд без бизнес в района
26 яну 2018
Mergermarket: Telenor продава българския си оператор на американски фонд

В пакета се оферират и телекомите в Сърбия и Черна гора, а евентуално и в Унгария, а цената е 2 милиарда евро, написа изданието
18 яну 2018
Горан Маркович става маркетинг шеф на " Теленор България "

От 10 януари той заменя на поста Саша Филипович, който поема аналогична роля за Сърбия и Черна гора
9 яну 2018 Спад в приходите, облагата и клиентите, само че продължаващ напредък на междинния месечен доход от консуматор (ARPU). Така в резюме може да бъде разказано последното тримесечие на 2017 година за мобилния оператор " Теленор България ", който първи от трите огромни телекома разгласи резултатите си за миналата година. Те ненапълно демонстрират и за какво норвежката компания майка обмисля евакуиране от района.

Приходите на " Теленор " за последното тримесечие са намалели с 1% до 178 млн. лева, само че пък са отчели леко нарастване за цялата 2017 година - с 1.5% до 675 млн. лева Според компанията спадът през октомври, ноември и декември се дължи на по-ниските приходи от месечни такси и трафик. Положителен сигнал са по-високият оборот от продажби на устройства. Операторът остава с най-голям междинен доход на консуматор (ARPU) в България - 13.6 лева за цялата година и 14 лева за последните три месеца на 2017 година Но от телекома оповестиха, че той е непълен, с цел да се " преодолее резултатът от спада в броя клиенти, изключително в предплатения сегмент ". За последното тримесечие те са намалели с 80 000, като повода съгласно Telenor са сезонни фактори и продължаващото стесняване на пазара на предплатени услуги. За цялата година спадът е с 8% до 3.153 млн. души.

Печалбата преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) за тримесечието е намаляла с 10% до 56 млн. лева, а за годината с 1.6% до 247 млн. лева Според компанията повода е, че понижението от 7% на оперативните разноски за трите месеца и 5% за годината не е било задоволително, с цел да се компенсират по-ниските доходи и увеличените разноски за роуминг след новите регулации на Европейски Съюз. Като % от приходите EBITDA е спаднала с над 3 процентни пункта до 31.5% за четвъртото тримесечие и с 1 пункт до 36.6% за годината.

Прави усещане, че от така наречения клъстър Централна и Източна Европа, който включва България, Сърбия, Черна гора и Унгария, страната ни е единствената със спад на приходите и EBITDA. В останалите страни резултатите регистрират въпреки и дребен растеж, а междинният доход на консуматор също е по-висок. И в тях се организират стратегии за значително понижаване на разноските. Въпреки това районният бизнес остава под резултатите на цялата група по главните индикатори като EBITDA. Той носи към 9% от приходите и 8% от облагата преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) на Telenor. Особено мощен е азиатският бизнес, на който Telenor отдава все по-голям фокус и запаси.

В края на предходната седмица от централата в Осло признаха, че са получили заявление за интерес за придобиване на операторите в Централна и Източна Европа. Новината за пръв път беше обявена от профилираното издание Mergermarket, което се базира на три неофициални източника, и беше доказана от " Капитал ". По време на днешната конференция за оповестяване на резултатите за 2017 година изпълнителният шеф Сигве Бреке не пожела да разяснява повече по тематиката, само че добави, че решение ще бъде взето в идващите два месеца.

Другите два огромни български оператора занапред ще афишират резултатите си за 2017 година: " Мобилтел " на 13 февруари, а БТК - на 21 март.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР