Още по темата Путин пристига в Анкара, за да обсъди

...
Още по темата Путин пристига в Анкара, за да обсъди
Коментари Харесай

Путин даде старт на строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция

Още по тематиката
Путин идва в Анкара, с цел да разиска Сирия с Ердоган и Рохани
от Дневник,3 апр 2018
Турция издаде заповед за ареста на Гюлен за убийството на съветския дипломат
от Дневник,2 апр 2018 Символичното начало на строителството на най-голямата съветска инвестиция в Турция - нуклеарната централа в Аккую, бе обещано във вторник от президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Това стана с телеконферентна връзка по време на гостуването на съветския държавен глава в Анкара - първото задгранично пътешестване на Путин след президентските избори от 18 март. В сряда двамата ще вземат участие в тристранна среща с иранския президент, отдадена на ориста на Сирия.

АЕЦ " Аккую ", ситуирана край град Мерсин, бе безпорният фокус в първи яден на визитата на Путин, отдадена на двустранните връзки с Турция. Буквално часове преди този момент съветската планова компания АО " Аккую Нуклеар " (Akkuyu Nukleer Anonim Sirketi е 100% благосъстоятелност на съветски държавни компании, получили за проекто утвърждение на държавното управление в Москва), получи след години на договаряния статута на стратегически вложител. Това разрешава тя да си спести близо 10 милиарда $ с помощта на освобождение на турски налози и някои плащани, изясни президентският асистент Юрий Ушаков.

Първата в света по модела ВОО

По думите му първата турска АЕЦ ще коства към 20 милиарда $ (приблизително колкото е годишния търговски оборот сред двете страни за 2017 г.- бел.ред.) и ще е първата в света, работеща по правилото BOO (build-own-operate или " строиш-притежаваш-оперираш " ), включващ цялостният цикъл от планиране през финансиране до до извеждане от употреба.

Турския енергиен специалист Мехмет Йогютчю, представен от " Хюриет ", цената е най-малко 25 милиарда $ и тя евентуално ще се покачва. Той слага под въпрос и смисъла от построяването на толкоз огромна централа, когато интернационалната наклонност е за по-малки и по-евтини нуклеарни обекти.

Путин и Ердоган дадоха начало на построяването на първия от четирите блока с мощ по 1200 МВт, захранвани от съветски реактори ВВЭР-1200 от потомство " 3+ ", а турбините и част от оборудването ще са на френската Alstom Power Systems (собственост на американската General Electric).

Първият блок би трябвало да проработи през април 2023 година - годината, в която се навършват 100 години от основаването на Турската република, и да се употребява до 2083 година Следващите три блока би трябвало да влязат в експлоатаця през 2024-2026 година Зам.-минисътърът на енергетиката Фатих Дьонмез твърди, че в строителството ще бъдат заети голям брой турски реализатори и общо 10 000 души, а употреба на централата ще даде работа на 3500 души. В реалност, заетите в самата централа ще бъдат към 1000 души, от които евентуално половината ще са турски жители.

Първа съветска централа в чужбина

Това ще бъде и първата съветска атомна централа отвън Русия, като " Росатом " може да продаде до 49% от акциите в плана. В момента 74.915% от акциите са благосъстоятелност на АО " Русатом Энерго Интернешнл ", 21.948% – на концерна " Росэнергоатом ", 2.267% – на АО " Атомстройэкспорт ", 0.82% – на " Интер РАО " и по 0.025% – имат " Атомтехэнерго " и " Атомэнергоремонт ".

Очаква се АЕЦ " Аккую " да задоволява 6-7% от потребностите на страната от електрическа енергия. Русия обезпечава финансироване, проектироване, строителство, обслужване и употреба, а турската електрическа компания TETAS се задължава да подсигурява изкупуването на 70% от силата на първите два блока и 30% от третия и четвъртия за интервал от 15 години. Според предварителните информации изкупната цена ще бъде 12.35 цента на киловат час електрическа енергия, а останалите количества ще бъдат препоръчани на свободния пазар.

Мястото на средиземноморския бряг е проучвано за площадка за АЕЦ още през 1974-1976 година от руски експерти и тогава даже е публикуван лиценз за строителство на нуклеарна централа. Договорът за АЕЦ " Аккую " става факт десетилетия по-късно - през 2010 година, а през 2015 година турската " Ченгиз иншаат " стартира да проектира и строи морските хидротехнически уреди. Всичко спря след експлоадирането през ноември 2015 година на рецесията сред двете страни, провокирана от свалянето на съветски военен аероплан на границата със Сирия. След това Путин и Ердоган възстановиха връзките си, като единствено през 2017 година са срещали 8 пъти и са разговаряли по телефона най-малко 20 пъти.

Без пробив в другите търговски браншове

Извън първата копка за АЕЦ " Аккую " няма пробив в двустранните стопански връзки. Русия не смъква напълно ембаргото за импорт на турски домати и зеленчуци (делът им е над една трета от турския внос) и продължава да поддържа лист от 12 компании, на които е разрешено да ги внасят на съветския пазар. Турция не дава позволение за строителство на сухопътната част от подводния газопровод " Турски поток ", а " Газпром " разчита да стартира да експлоатира първата тръба до края на 2019 година

Руските туристи се завърнаха по турските курорти (близо 4 млн. души за 2017 г.), само че Москва към този момент показва по какъв начин е способна безусловно за няколко седмици да спре този поток и да аргументи на турския туристически бранш вреди за милиарди долари.
През лятото на 2017 година Анкара подписа контракт за покупка на съветски зенитни комплекси С-400 и първите доставки се чакат през 2019-2020 година Но потреблението на сходен ракетен комплекс от страна от НАТО е подложено на критика от сътрудниците на Турция, която наподобява употребява случая и за напън да получи по-изгодни условия за оръжейни покупки от западни компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР