Още от деца са ни учили колко е важна благодарността

...
Още от деца са ни учили колко е важна благодарността
Коментари Харесай

КАК ЧРЕЗ БЛАГОДАРНОСТ ДА ПОСТИГНЕМ ХАРМОНИЯ, ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ

Още от деца са ни учили какъв брой е значима благодарността и са ни възпитавали да я показваме посредством избрани изречения, жестове на вежливост или безмълвно доверие към по-висша мощ. В някои случаи е елементарно да изразим своята признателност, изключително когато ориста е била благосклонна към нас или някой ни е направил благ жест. Но какво се случва, когато действието не е толкоз непосредствено?

Не би трябвало ли да сме признателни за всяка преживелица в нашия живот? Дори и за тези обстановки, които са били извънредно сложни или за провокациите, които ни дават опция да израснем и да се учим както независимо, по този начин и с нашите спътници? Не е ли фактът, че сме живи и здрави и четем тази публикация, нещо, за което да сме признателни?

Истинска амнистия е, когато кажеш „ благодаря “ за добития опит . ”

Опра Уинфри

Според някои изследвания благодарността, когато е откровена и искрено изразена, може да има позитивно въздействие върху индикаторите на сърцето и мозъчната активност. Д-р. П. Мурали Дорейсуоми, началник н отдела по биологична физиология към медицинския Център на Университета Дюк, акцентира в обява на Ей Би Си Нюз (1), че благодарността въздейства на:

  • Невротрансмитерите на настроението
  • Репродуктивните хормони
  • Хормоните, свързани със обществените взаимоотношения
  • Когнитивните невротрансмитери и такива, свързани с центъра на удоволствието
  • Имунната система
  • Хормоните на напрежението
  • Сърдечния темп и ЕЕГ
  • Кръвното налягане
  • Кръвната захар

Ако (благодарността) беше лекарство , щеше да е най-добре продаваният артикул в света за поддръжка на здравословното положение на всички органи и системи . ”

Д-р . П . Мурали Дорейсуоми

Благодарността повлиява тези функционалности главно посредством отделянето на допамин, като съществена реакция на мозъка в положение на признателност. Допаминът има позитивно влияние върху настроението и прочувствения баланс. (1) Когато благодарността стане част от нашия живот, ние привикваме да се фокусираме повече върху позитивните, в сравнение с върху негативните събития, предизвиквайки отделянето на още повече допамин, надлежно предоставяйки на тялото си още повече от това лекарство.

Проучване № 1 – Няколко съответни фрази

В едно изследване участниците са били разграничени на три групи като всички били помолени да пишат по няколко фрази всяка седмица. На първата група е било казано да пишат за нещата, които са им се случили през седмицата, само че единствено тези, за които са изпитали признателност. На втората група било казано да се концентрират върху нещата, които ги нервират или ядосват. А на третата, контролна група, споделили да пишат за нещата, които ги впечатляват, без значение дали това е по позитивен или негативен метод.

Чрез изследването, извършено от доктор Робърт А. Емънс от Университета Дейвис в Калифорния и и доктор Майкъл E. МакКулъх от Университета в Маями, стигат до заключението, че тези, които писали за благодарността се чувствали доста по-добре и били по оптимистично настроени за бъдещето си. (2)

Проучване 2 – Писмо на признателност

Второ изследване, извършено измежду 411 участници от Д-р Мартин E. П. Селигман, психолог в Университета на Пенсилвания, включва следено писане, основано на паметта. Една от дилемите в изследването включва писане на „ Писмо на признателност “ до някой, на който участниците усещат, че не са имали опцията да благодарят. Усещането за благополучие се нараснало фрапантно след осъществяването на задачата и имало продължително въздействие върху душeвността във връзка с благодарността. (2)

Може би не вярвате в тази причинност?

Разбира се, изследванията от този вид не могат да бъдат безапелационни заради природата на тематиката, която е друга от класическите научни опити, само че все пак резултатите са забавни. Независимо дали им вярвате, това си е ваше решение, само че въпреки всичко е мъчно да се отхвърли, че съществува някаква връзка сред благодарността и позитивното въодушевление.

Помислете въпреки всичко за образци от вашия живот. Не сте ли забелязали, че от време на време позитивните и отрицателните обстановки са свързани между тях?

Как да се настроим за признателност

Е, по какъв начин въпреки всичко да се настроим за същинска признателност? Добър метод да превърнеш благодарността в свое всекидневно положение, е посредством медитация и водене на дневник. Най-доброто средство е, може би, медитацията, защото разрешава да се види цялата обстановка в профил, също така успокоява и разрешава да се огледа на живота по един кротичък и положителен метод. В момента на събитието страстта може да е малко по-силна, а постоянно даже и прекомерно мощна, само че когато човек в следствие огледа обратно – без значение дали е след няколко часа, няколко дни или няколко седмици – схваща за какво това е трябвало да се случи и може даже да почувства признателност за всичко това.

Относно воденето на дневник – не е належащо всеки ден да вписваме нещата, за които сме признателни, само че е добре да го вършим при всяка опция, без да се задължаваме. Съзнателно или не, резултатът от сходно водене на дневник демонстрира, че може да вписваме или неща, които ни тревожат, или такива, за които в действителност се усещаме признателни. И въпреки всичко записването на хартия оказва помощ да се сортират и да се проучват нещата, което в последна сметка ще докара повече до възприятие на признателност за това, което ни се случва в живота, в сравнение с до положителни или отрицателни промени в настроенията, каквито се случват неумишлено.

Как да БЪДЕМ признателни

  1. Гледайте на света от позиция на благодарността и ще се впечатлите какъв брой прелестни неща ние одобряваме за даденост.
  2. Водете си дневник на благодарността. Не се изисква нищо, с изключение на да пишете по 1-2 неща дневно, които ви карат да се чувствате признателни.
  3. Ако имате прикосновение с някого или нещо с отрицателни характерности (напр. доста е студено в офиса), превърнете го в мозъка си в положително (имам офис със прелестна гледка).
  4. Благодарността изисква примирение, което съгласно тълковния речник е „ невзискателност и почитание “. Опитайте, дали пък нямате потребност тъкмо от това в живота си.
  5. Правете най-малко по един комплимент дневно. Може да бъде към човек или може да бъде просто шерване на възхищението си за нещо с някого. („ Колко красиво и безшумно е рано заран, нали? “).
  6. Когато се окажете в неприятна обстановка, запитайте се: Какво мога да науча от това? Когато се обърна обратно към обстановката, само че без страст, защо ще изпитвам признателност?
  7. Обещайте си да не се оплаквате, да не критикувате или клюкарствате за 10 дни. Ако не спазите обета, наложете волята си и продължете да се стараете. Ще забележите какъв брой доста сила отива за отрицателни мисли и дейности.
  8. Изразявайте своето благополучие в гласа си, когато говорите с някого по телефона. Независимо дали индивидът насреща реагира с изненада или не, той въпреки всичко ще разбере, че цените общуването с него.
  9. Заемете се с някаква идея, която е значима за вас. Отделете пари или време за някой собствен гений. Като се включите в някой клуб от единомислещи, това ще бъде оценено, а и вашите гении и ползи ще бъдат оценени също по този начин.

Остава единствено да се захване в ръце и една по една да използван описаните техники. Все ще има изгода или най-малко сигурно няма да навреди. А какво по-хубаво от един скъп опит?

Пожелаваме ви триумф, другари! Благодарим ви, че сте с нас!

Превод: Елена Терзиева,

Инфо: http://poznanieto.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР