С пукването на пролетта идва и новият археологически сезон. Тази

...
С пукването на пролетта идва и новият археологически сезон. Тази
Коментари Харесай

Проф. Овчаров тръгва към сърцето на Сахара да търси изчезнала цивилизация


С пукването на пролетта идва и новият археологически сезон. Тази година се чака той да е изключително под напрежение за предпочитани обекти като античните градове Перперикон до Кърджали, Мисионис край Търговище, Рациария край Видин, Хераклея Синтика край Петрич и праисторическото населено място Провадия-Солниците.

Държавата най-накрая видя голямото значение на тези превъзходни монументи за развиването на културно-историческия туризъм у нас. Затова за пръв път след 2021 година в бюджета за 2024 година са заделени близо 2 милиона лева за тях, които всеки миг ще бъдат преведени в съответните общини и да стартират огромните археологически изследвания.

Преди обаче да стартира дейния сезон на Перперикон и в Мисионис, проф. Николай Овчаров обаче се насочва към едно необикновено премеждие. На 23 май той отпътува за крайбрежието на Алжир, откъдето ще се насочи към сърцето на Сахара.

Там, измежду пясъците на най-голямата пустиня в света, за пръв път български академик ще изследва невероятните стенописи в Тасили Н’Анджер – най-голямата изложба в света за праисторическо изкуство. Става дума за хиляди рисунки, направени от хората преди шест-седем хиляди години, които демонстрират зелени поля, стада от антилопи, слонове и жирафи.

Тогава днешната сурова пясъчна пустиня към момента е била божествен ъгъл на Земята. Експедицията се реализира посредством Explorers Club Bulgaria - първата по рода си научна организация у нас, звено от едноименния най-стар в света Клуб на
откривателите.

Тя е основана при започване на годината под егидата на Геолого-географския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ от водещи откриватели в областта на науките за земята и хората, на историята, археологията и
културата. Всички те са обединени от пристрастеността към пътешествия и откривателство, от желанието да въодушевяват хората да изследват света към себе си, да учат от другите култури и да уголемяват своите хоризонти. Председател на клуба е проф.

Климент Найденов – декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет а негов заместител и мотор на цялата самодейност – известната пътешественичка Северина Маркова. Освен фреските в пустинята, професорът ще се запознае и със непокътнатите в Алжир превъзходни монументи от римската ера. Връх ще бъде визитата
в един от най-запазените антични градове в света – Тимгад край град Батна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР