Националната агенция за приходите започна срещи с производители, преработватели и

...
Националната агенция за приходите започна срещи с производители, преработватели и
Коментари Харесай

Националната агенция за приходите започна срещи с производители, преработватели и търговци на череши

Националната организация за приходите стартира срещи с производители, преработватели и търговци на череши, с цел да ги предизвести, че от тази година са длъжни авансово да заявяват транспортите на реколтата от полето към комерсиалната мрежа. Срещите се водят измежду производителите от региона на Кюстендил във връзка старта на черешовия сезон. Правилата за авансово обявление пред Национална агенция за приходите обаче засягат всички производители и търговци в страната на плодове и зеленчуци, които се водят артикули с висок фискален риск, написа вестник " Сега ".
От тази година е належащо след прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци всеки транспорт до преработватели и търговци в камиони над 3.5 т и количество над 500 кг да бъде заявен по електронен път в Национална агенция за приходите. Производителите би трябвало да подадат информация за транспортните средства, количеството и типа на стоката, в какъв брой часа и на кого предават продукцията си, както и крайната дестинация. Ако при инспекция на данъчни инспектори по пътищата или в магазините се откри разтоварване на стока, която авансово не е била заявена, санкциите са големи - те може да стигнат до 40% от цената на товара.

" Щетата от недеклариране на приходите в бранш " Плодове и зеленчуци " е в изключително огромни размери. По тази причина страната трябваше да предприеме съществени ограничения за смяна на настоящите режими и въвеждането на наложителното авансово обявление. Целта е изсветляване освен на този бранш, а и на продажбата на доста други съществени хранителни артикули ", разяснява Филипина Тодорова, шеф на Главна дирекция " Фискален надзор " в Национална агенция за приходите. По думите ѝ всяка трета инспекция на тържищата за плодове и зеленчуци приключва с акт.

Задължителното авансово обявление на артикули с висок фискален риск бе въведено от 1 октомври 2023 година първо за транспорти от страна членка на Европейски Съюз към България или от нашата страна към страна от Европейски Съюз. По-късно – от 3 януари 2024 година, този режим стана наложителен и за транспортите на територията на страната, както и за внос-износ с трети страни.

В листата със стоките с висок фискален риск попадат най-вече бързооборотни хранителни артикули, както и горива, защото Национална агенция за приходите и финансовото министерство считат, че при тях има най-често укриване на обороти. Този лист съществува от няколко години, само че до предходната година предварителното обявление пред Национална агенция за приходите на товарите с тези артикули беше непринудено.

Завишеният надзор провокира огромни проблеми за търговци и производители в първите дни на 2024 година Впоследствие се наложи Национална агенция за приходите и МФ да облекчат част от информацията, която търговци и производители трябваше да попълнят в електронните заявления. Редуциран бе и описът със стоките с висок фискален риск, като бяха извадени брашна, риби, сирена и кашкавали, кисели млека, салами и други модифицирани месни артикули.

В момента наложителното обявление на товари над 500 кг, с изключение на всички типове плодове и зеленчуци, визира и всички типове меса, пресни млека, суроватки, мазнини, захар, кафе, олио, яйца и ядки.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР