Още миналата година синдикатът КНСБ е подал сигнал до министъра

...
Още миналата година синдикатът КНСБ е подал сигнал до министъра
Коментари Харесай

Общо 22-ма ректори неправомерно си надписвали заплатата

Още предходната година синдикатът КНСБ е подал сигнал до министъра на образованието Красимир Вълчев, че има ректори, които си пресмятат непозволено работните си заплати. Ректорът на Националната художествена академия (НХА) Николай Драчев също попада в тази обстановка.

Това афишира в изявление за БГНЕС ръководителят на профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ Лиляна Вълчева по отношение на финансовата рецесия в НХА, където поради неналичието на пари над 200 учители и личен състав втори месец са без заплати, а ректорът подаде оставка след съвещание на университетския съвет на академията.

Вместо да си структурира заплатата, контрактувана със синдикатите, Драчев самичък си я определял, като към заплатата за академичната служба " Професор " си добавял в допълнение заплащане за управителната служба " Ректор " и по-късно всичко облагал с % прослужено време, коментира Вълчева.

" Посочихме в този сигнал до МОН тези нарушавания, министърът разпореди инспекция и се оказа, че 22 висши учебни заведения вършат това, като НХА не правеше изключение. След това писмо до министъра трябваше да има смяна – някои ректори трансформираха, други – не и измежду тези, които не трансформираха, е ректорът Драчев ", споделя още Вълчева и отбелязва, че със съответното писмо от 30 април 2018 година даже не били осведомени останалите членове на управата на НХА.

" Ние ясно разбираме какви дефекти има системата, по тази причина подкрепихме измененията в Закона за висшето обучение. Ясно разбираме по какъв начин ректорите се крият зад групова безнаказаност, зад автономност, измислена от тях. Имаме автономност в образователната и научната активност, само че няма финансова автономност. При всички случаи в НХА има злоупотреби ", декларира сидикалистът.

Тя декларира, че казусът на НХА е в счетоводството, неправилното внасяне на средствата по целеполагане, както и ниската подготвеност на счетоводителката, която е пенсионер със приблизително обучение. " Главната счетоводителка Рафаилова няма нито познания, нито компетентност да води счетоводство на висше образователно заведение. Сигнализирали сме за това ректора още от 2016 година ", афишира Вълчева. По думите й на съвещанието на Академичния съвет на НХА основната счетоводителка не е могла да даде точни данни за разходването на средствата.

За годините на мандата на ректора в оставка, през 2016 година страната е отделила 4.6 млн. лв.. През 2017 година сумата е повишена на 4.8 млн. лв., през 2018 година – на 5.1 млн. лв., 2019 година – 5.5 млн. лв.. А в бюджета за 2020 година, признат от Народното събрание, парите са 6.4 млн. лв.. По Закона за висше обучение тази държавна дотация обезпечава 70% от разноските за дотацията за прехрана. Останалите 30% студентите внасят на каса в самата академия или по банков път. Тези пари също не са малко – 1.3 млн. лв..

" Неправилното третиране на тези вътрешни пари от таксите на студентите в някакво друго перо е докарало некомпетентното деяние на основната счетоводителка и тя е насочила тези пари към градежи. А строителството на новия корпус в НХА се прави по различен план – по стратегия " Региони в напредък ", към друго министерство. Това са разнообразни средства ", изяснява Вълчева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР