Осем месеца след автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха

...
Осем месеца след автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха
Коментари Харесай

Обвиниха ексшефове от АПИ за трагедията край Своге

Осем месеца след автобусната злополука край Своге, при която починаха 20 души, прокуратурата упрекна 8 души. Сред тях са някогашните шефове на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) Дончо Атанасов и Светослав Глосов, които ще седнат на правосъдната пейка поради некачествената настилка на пътя, довела до нещастието, оповестиха от Софийската градска прокуратура.

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова оправда огромното закъснение с дългото търсене на самостоятелна лаборатория за тестване на асфалта по трасето край Своге. Тя призна, че множеството лаборатории у нас са благосъстоятелност или на АПИ, или на строителни компании, или се управляват от тях. Асфалтовата примес на пътя не дава отговор на условията.

За злополуката край Своге е упрекнат и Бисер Иванов, изпълнителен шеф на компания " Трейс София ", която е положила асфалта на пътя. Техническият началник на ремонта на пътя, който има контракт с " Трейс ", шефът на асфалтовата база в Костинброд, строителен инженер от надзора на " Пътконсулт 2000 " ЕООД и шефката на дирекция " Управление на планове, финансирани с кредитни вложения " в АПИ са останалите обвинени.

Установено е, че асфалтовата примес на пътя е трябвало да съдържа наедрял трошен камък, а е подложен наедрял трошен варовик, изясни Арнаудова. Това не дава отговор на рецептата, планувана за сектора. " Трошеният камък е доста по-евтин, само че не обезпечава такова положително сцепление сред гумите и настилката. Няма по какъв начин това да не се е знаело от изпълнителя на пътя, най-малкото тъй като не може да не знае какво купува за съответната цена ", сподели представителят на прокуратурата. Освен това в документите въобще липсвала мантинела, само че строителят сложил оборудване, което не дава отговор на условията за път с тежък трафик и доста произшествия, посочи Арнаудова.

На Атанасов и Глосов са повдигнати обособени обвинявания за закононарушения по работа и по второ дело. Те ще отговорят за несъблюдение на отговорностите за да набират полза за " Трейс ". Фирмата предоставяла и документи с погрешно наличие. " Всички тези лица съзнателно са показали безконтролно отношение към своите отговорности и са си разрешили да сформират документи с погрешно наличие, с цел да може да се базират на тях при положение на инспекция. Установено е, че нищо, разказано от тях, не дава отговор на обективната истина ", считат от държавното обвиняване.

Междувременно от Българска социалистическа партия се възмутиха, че АПИ още веднъж е отказала да даде информация за критериите и детайлите към строително-монтажните действия на пътищата в България с мотив за неточна дефиниция на запитването от социалистите. Елена Йончева и депутати от левицата желаят гласност за строителството на 46 точки от автомагистралите и съществени пътища. Народните представители от " Българска социалистическа партия за България " са изпратили трето писмо до АПИ с искане за информация по тематиката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР