Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристигна в Пловдив с брониран

...
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристигна в Пловдив с брониран
Коментари Харесай

След 12 години Панагюрското златно съкровище се завърна в Пловдив

Оригиналът на Панагюрското златно богатство дойде в Пловдив с брониран автомобил и тежко въоръжена защита. Най-ценният експонат  на Археологическия музей ще бъде експониран в залата за тракийско изкуство и просвета от 10 май до 12 юни. 



Това слага началото на деянията, отдадени на 140-та годишнина от основаването на Археологическия музей, които не престават през цялата година.

Съкровището, което принадлежи на пловдивския музей, се съхранява от 1982 година в непрекъснатата експозиция на Националния исторически музей. Завръщането му в Пловдив става за повторно, откакто през 2010 година бе показано при откриването на новата постройка на Археологическия музей и остана в нея за известно време.

Припомняме, че Панагюрското златно съкровище  е намерено инцидентно преди повече от 70 години от тримата братя Дейкови до Панагюрище по време на изкопни работи за рандеман на глина Състои се от девет разнообразни по форма съда, на които са изобразени митологични подиуми, свързани с древногръцката вяра. Съдовете за направени през втората половина на ІV-ти и първата половина на ІІІ в. прочие Христа от 23 карата злато с тегло 6 кг и 100 грама.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР