Организацията на ООН за култура и образование обяви в петък

...
Организацията на ООН за култура и образование обяви в петък
Коментари Харесай

ЮНЕСКО отново разгневи Израел с решение за храм в Хеброн

Организацията на Организация на обединените нации за просвета и обучение разгласи в петък уважаван от юдеи и мюсюлмани древен храм на Западния бряг за " Застрашен обект на палестинското международно завещание ", с което разгневи Израел.

Решението бе взето на среща на ЮНЕСКО в Краков и според него са палестински Хеброн и намиращите се в един комплекс два храма - Гробницата на патриарсите и джамията Ибрахими.

Премиерът Бенямин Нетаняху разяснява, че това е " следващото заблудено решение на ЮНЕСКО " и че Израел " ще продължи да охранява Пещерата на патриарсите, с цел да подсигурява религиозна независимост за всички и с цел да пази истината ". " Само там, където участва Израел, както е в Хеброн, има независимост всеки да се моли. Из Близкия изток взривяват църкви, джамии и синагоги по места, където Израел не участва ", добави той.

Външният министър на палестинската автономност Реяд ал Малики сподели, че вотът е доказателство за " сполучливата дипломатическа борба на Палестина по всички фронтове пред лицето на израелския и американския напън над страните членки на ЮНЕСКО "

Хеброн е най-големият град в Западния бряг с население от към 200 000 души. В центъра на града живеят близо 1000 израелски заселници и от години това е мотив за религиозно напрежение сред мюсюлмани и евреи.

Според юдеите Пещерата на патриарсите е мястото, където с апогребани Авраам, Исаак и Яков и технит есъпруги. Мюсюлманите, което като християните, почитат Авраам, са издигнали през XIV век джамията Ибрихими, известна още като Светилището на Авраам.

Религиозната полезност на града го трансформира в обект на особено внимание от заселниците, които са решени да разширят еврейското наличие там. Присъствието им в центъра на града изисква засилена защита от към 800 израелски военни.

Гилад Ердан, министър на вътрешната сигурност, реагира в профила си в " Туитър ": " ЮНЕСКО ще продължи да приема налудничави решения, само че историята не може да бъде заличена... би трябвало да продължим да демонстрираме правото си като строим в самата Пещера на патриарсите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР