Организациите, работещи в сектора на Информационните и комуникационни технологии (ИКТ)

...
Организациите, работещи в сектора на Информационните и комуникационни технологии (ИКТ)
Коментари Харесай

ИКТ секторът ще подкрепи укрепването на държавните информационни системи 

Организациите, работещи в бранша на Информационните и информационни технологии (ИКТ) у нас, ще поддържат всяка самодейност, която е в полза на сигурността на държавните осведомителни системи. Това стана ясно по време на среща с Бизнес съвета към Съвета за електронно ръководство и управлението на Държавна организация за електронно ръководство. Съветът за електронно ръководство е основан през 2014 година с Постановление на Министерския съвет, а задачата е да подкрепя работата на съвета. В него вземат участие по двама представители на организации от бранша на осведомителните и информационните технологии.

"Диалогът сред страната и бранша на осведомителните и информационни технологии е значим и би трябвало да продължи. Усилията на държавното управление при въвеждането на електронното ръководство, както и във връзка с мрежовата и осведомителна сигурност, би трябвало да бъдат подпомагани ". Това сподели вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

Темата на диалога беше подобряването на мрежовата и осведомителна сигурност на административните органи и възстановяване на отбраната на данните, които те употребяват и съхраняват. Във връзка с нормативната и стратегическа рамка Николова увери участниците, че са подхванати всички нужни дейности по тяхното актуализиране. Вече е в действие Наредбата за минималните условия за мрежова и осведомителна сигурност, с която се вкарват съответни условия във връзка с обезпечаването на мрежова и осведомителна сигурност на системите на административните органи. Подготвени са допълнения и промени на Закона за електронното ръководство, което цели да обезпечи успеваемост и сигурност при даването на електронни административни услуги на жителите и организациите.

Над 5.5 милиарда лв. е общият оборот за предходната година на фирмите, разработващи, доставящи и внедряващи осведомителни и информационни технологии в България. Приходите единствено от ИТ действия, в това число изнесени ИТ услуги са за над 3 милиарда лева Разработката на софтуерни технологии и приложения за български и задгранични клиенти генерира най-големи доходи за поредна година. Ръстът на бизнеса е впечатляващ – над 64%. Това значи, че приходите от софтуерен процес са скочили до 716 млн. лева, а дружно с приходите от подготвени софтуерни решения и софтуерната систематична интеграция, българският софтуерен бранш е пораснал до над 950 млн. лева

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР